Sumec pod zelenou dekou

Suvicka Kuchařka: Suvicka

Doba přípravy: 1 hodina Ryby 19 názorů

Suroviny

- filety ze sumce - vykostěné - vhodné i pro děti
- špenát sekaný (1 sáček)
- sýr (čedar, eidam 45, královský)
- česnek (asi 8 stroužků prolisujeme a 4 stroužky nasekáme)
- máslo
- koření:
- sůl
- majoránka
- červená paprika
- kmín
- citronová šťáva (z 1/2 citronu)
- malá cibule
- 30 g špeku (kdo nemá rád, nemusí, je dobré tak i tak)
- polohrubá mouka - asi 2 polévkové lžíce
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Filety ze sumce si omyjeme, musíme s ním opatrně, protože jak je zbavený kostí, je křehký. Osolíme, pomažeme prolisovaným česnekem, posypeme majoránkou a pokapeme citronem. Dáme odpočinout do lednice.

  2. Na pánvi, která má víko, si na trošce oleje osmahneme na malinké kousky nakrájený špek (kdo nechce, nemusí dávat, je tam jenom na provonění), přidáme cibulku nakrájenou na měsíčky, poté ještě nasekaný česnek. Všechno orestujeme a přidáme špenát.

  3. Nijak nepodléváme, jen přikryjeme poklicí, podusíme do tepla, ale nevaříme. Dle chuti dosolíme. Necháme stranou.

  4. Nachystáme si plech, vyložíme pečícím papírem.

  5. Na dno dáme pár plátků másla. Na ně vyskládáme odpočinutou rybu.

  6. V misce si smícháme polohrubou mouku s červenou paprikou a kmínem a posypeme sumečka. Poklademe opět kousky másla.

  7. Podlejeme malinko vodou. Rozehřejeme troubu na 200 stupňů a dáme celý plech péct. Jak se bude máslo rozpouštět, udělá nám spolu s moukou na povrchu filet křupavou krustu. Když je barva rybky dorůžova, voní a už vidíme, jak se nám krásně peče, necháme tak 10 minut.

  8. Pak vyndáme z trouby, poklademe špenátem a posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem. Dáme zpět do trouby, dokud se nám sýr pěkně nerozteče.

  9. Podáváme s vařenými bramborami, či opékanými - jak kdo rád.

Poznámka

Máme kousek od naší vesnice sádky, tam prodávají spoustu našich sladkovodních ryb. Ochutnali jsme sumce, protože je vykostěný, což ideální pro děti. Je to tučnější rybka, šťavnatá a rozhodně velmi chutná. Konečně, ochutnejte sami. :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Sumec pod zelenou dekou

  • Radka Radka(neregistrovaná)

    Recept jsem vyzkoušela a je famózní.:-)):yes:

    Odpovědět

  • Lopez1506 Lopez1506(neregistrovaný)

    V sobotu se ho chystám dělat,to zas dopadne..proč já něco takového slibujuhttp://www.toprecepty.cz/images/design/smajlici/7.gif

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    petmic:Takže ji lze rovnou vynechat;-)

    Odpovědět

  • petmic petmic

    Dopečeno, snězeno. Pro 1974andrea - majoránka se v konečném výsledku necítí, špek jsem vynechala, děti ho nerady. Pouze jsem místo špenátu(který byl před týdnem) na másle orestovala zeleninu.
    Nikdy jsem sumce nejedla, je to velice dobré.

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Tento recept se mi opravdu líbí, mám ráda kombinaci rybího masa, špenátu a sýru. No a špek mi nevadí, naopak. Spolu s česnekem podtrhne rybí šmak jako nic jiného.:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Moc krásně připravené pochutinka:-p+:yes:Sumce jsem ještě nikdy nejedla a tohle vypadá moc dobře:-K:yes:

    Odpovědět

  • Suvicka Suvicka(autorka receptu)

    Děkuji všem za komentáře a bodíky, které jste receptu připsali. :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Jiri V. Jiri V.

  • 1974andrea 1974andrea

    Sumce jsem taky zatím neměla tu možnost ochutnat, ale vypadá to celé dobře:yes:. Jen já bych asi nedávala majoránku, nějak mi k tomu špenátu neštimuje;-)

    Odpovědět

  • Oskeruska Oskeruska

    Super sumec:yes: Suvicko a odkudpak jsi? Kde jsou ty sadky? Taky bych si sumce dala.:-p

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Tedy sumce bych si dala opravdu,jaký pak asi je;-):-K

    Odpovědět

  • hanahcotton hanahcotton

    :yes::yes: parádní receptík...:yes::yes:

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Sumce jsem ještě nikdy nejedla:-8,ale musí to být mňamka:-p:yes:

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    sumec je výborná rybka a Tvůj rcp se mi moc líbí:yes::yes::-)):-))

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: sumec recept sumec recepty sumec filet recept recept na sumce rybí recepty sumec sumec filety recept recept na filety ze sumce filety ze sumce recepty ze sumce filet ze sumce recepty na sumce sumec na masle sumec filet recepty sumec sumec filety sumec se špenátem filety ze sumce recepty recept sumec jak chutná sumec ma sumec kosti

Zapomněl/a jsem heslo