Jaroslav Sapík - doyen české gastronomie, který vařil i pro prezidenty
Narodil se v Brně, ale kuchařem se vyučil v proslulém pražském hotelu Ambassador. Jaroslav Sapík je považován za jednoho z prvních opravdu výrazných a slavných moderních českých šéfkuchařů. V 90. letech si otevřel vlastní restauraci a penzion U Sapíků, který se nachází u Klokočné ve Středočeském kraji. Pamatovat si ho můžete také z televizního pořadu Babica vs. Sapík, kde před kamerou vařil s kolegou Jiřím Babicou.
Jaroslav Sapík proslul mimo jiné i tím, že vařil pro československé prezidenty v kuchyni Pražského hradu, ale také na prezidentském letním sídle v Lánech. „Myslel jsem si, že třeba Husák pojídá výhradně vybrané delikatesy. No a ve skutečnosti měl nejradši vařené hovězí žebro s červenou řepou. Později se ukázalo, že nenáročná strava spojovala všechny naše prezidenty,“ prozradil šéfkuchař v rozhovoru pro iDNES.cz.
Související články
Alternativy k těmto receptům
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 1 hodinou
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 3 hodinami
Zapečené kuřecí prso s rajčaty a sýrem
Přidáno před 3 hodinami
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 21 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Zdeněk Pohlreich se vrací: Ve svém novém pořadu po letech odhalí zákulisí Ano, šéfe!
Korunovace krále Karla III.: Upekli jsme oficiální špenátový koláč, který bude hvězdou slavnostního menu. Je to snadné