Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ořechové trubičky: Lahodné cukroví plněné máslovým krémem s kapkou rumu je úžasně vláčné a bude ozdobou vánočního stolu
Zdroj: Toprecepty, eva hubova

Líbí se vám plněné trubičky na vánočním stole, a netroufali jste si na ně? Podle našeho receptu se vám určitě podaří. Pak už si je jen naplňte je lahodným krémem podle vaší chuti.

Které trubičky upéct

Na vánoční stůl se většinou pečou medové a ořechové trubičky. Jde o těsto navinuté na kovovou trubičku. My se nyní blíže podíváme na přípravu ořechových trubiček. 

Ať už chystáme kterékoliv trubičky, je třeba počítat s větší pracností i trpělivostí. Odměnou ale pak jsou vynikající zákusky. 

Co potřebujete vědět k přípravě ořechových trubiček

Nejdříve si přichystáme těsto, upečeme ho a můžeme namočit kraje v čokoládě. Při válení těsta je třeba vytvořit plát asi 2 mm silný, protože když je silnější, spodní část se roztéká. Ořechová těsta potřebují odležet asi 3-4 týdny.

Čím naplnit ořechové trubičky

Ořechové trubičky jsou vynikající s ořechovým krémem z másla, cukru, vlašských ořechů a voňavého rumu. Plnit je můžeme i dalšími krémy.

Důležité je vždy zvážit, jakou náplň do trubiček dáme. Třeba šlehačkové varianty je třeba sníst v den jejich naplnění. 

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak připravit ořechové trubičky

Na přípravu asi 100 kusů trubiček (podle velikosti) si přichystejte: na trubičky: 350 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 180 g másla nebo hery, 1 menší vejce, 1 žloutek, 70 g nastrouhaných vlašských ořechů, 1 lžíci kakaa, máslo na pomazání trubiček  a čokoládu na namáčení. Na krém potřebujete: 200 g másla, 200 g moučkového cukru, 140 g mletých ořechů a rum (podle chuti).

Jak na to? Do mísy dejte všechny ingredience na těsto, smíchejte je a zpracujte. Hotové těsto zabalte do mikrotenové fólie a dejte odpočinout do lednice.

Troubu předehřejte na 180 °C. Ze ztuhlého těsta vyválejte 2mm plát. Nakrájejte z něj obdélníky asi 4 x 6 cm, které namotávejte na máslem pomazanou trubičku. Konce těsta dobře spojte, pak je nemusíte dávat přes sebe. Dávejte na plech vyložený pečicím papírem a plný plech dejte do trouby péct asi na 10 minut.

Pokud byly trubičky dobře namazané, nemusí se sundávat horké. Jestli chcete mít jistotu, sundávejte trubičky z kovových trubiček ještě horké. Jde to snadno, ale opatrně při manipulaci, kov je horký.

Rozehřejte čokoládu a konce hotových trubiček do ní namočte. Krémem můžete plnit trubičky asi týden před Vánoci. Na krém utřete máslo s cukrem. Přidejte mleté ořechy a rum podle chuti. Pak je uchovávejte v chladu.

Náš tip: Připravte si ořechové trubičky podle tohoto videoreceptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více