Nadýchaný piškotový korpus

zanda33 Kuchařka: zanda33

Dorty 15 názorů

Suroviny

Základní těsto:
(podíl surovin na jedno vejce)
1 vejce
40 g cukru krupice
1 lžíce oleje
40 g hladké mouky
Na dort o průměru formy 26 cm, dávám 7-8 vajec, záleží jak máte vejce velká.
Na dort o průměru formy 24 cm, dávám 5-6 vajec.
Recept si zatím oblíbilo 36 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Bílky vyšleháte do bílé tuhé pěny, poté k nim přisypete cukr krupici a ušleháte hodně tuhý sníh.

  2. Do sněhu nalijete žloutky a pořádně je zašleháte. Poté tenkým pramínkem za stálého šlehání přiléváte olej a opět důkladně prošleháte. Do této pěny pak lehce vařečkou vmícháte mouku.

  3. Pokud chcete korpus kakaový, tak odeberete např. dvě lžíce z celkového množství mouky a dáte za ně dvě lžíce kakaa. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme na 170 stupňů, samozřejmě záleží, jakou troubu máte, já peču tak 45 minut. Tento recept jsem našla na dortomanii.cz a už jiný nedělám. Korpus je naprosto úžasně lehký a chuťově výborný.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 984 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Nadýchaný piškotový korpus

  • Vysvedceni1 Vysvedceni1

    Výborný můj druhy korpus a povedl se. Velké plus:yes: přidávám fotku

    Odpovědět

  • Camilla Camilla

    luuaa: Myslím, že se mýlíte. Moje babička pekla piškotový korpus na dort vždy tímto způsobem. Jen ten olej nejdříve zašlehala do žloutků. Mouku dávala po lžících tak, že povrch těsta v míse poprášila a stěrkou jen lehce do těsta zavinula. Oleje však dávala o trochu méně než je uvedeno v tomto receptu. Piškotové těsto bez oleje je moc nadýchané a máslové krémy nebo marmelády se do něj vsakují, celý moučník pak nedrží tvar a v lednici vlhne. V některých receptech je proto přidávána i voda a trochu prášku do pečiva.

    Odpovědět

  • luuaa luuaa

    Milé dámy nič proti gustu, ale to už nie je piškotový korpus, ale skôr olejový korpus. Do piškotového cesta olej sa nedáva a preto ozajstné piškotové cesto a aj torta chutí inak. Ja takto robím olejový koláč, ale nie cesto na tortu.:no:

    Odpovědět

  • jureckova.lenka jureckova.lenka

    Je opravdu báječný. Já jsem ještě přidala trochu pomerančové kůry ;-)

    Odpovědět

  • pyszkotka pyszkotka

    Luxusní, vřele doporučuji!!!!! :yes:

    Odpovědět

  • Jindra s. Jindra s.(neregistrovaný)

    Dělám přesně tento recept už dlouho a vždy se korpus povede.Je vláčný a i bez prášku do pečiva, dost vysoký,pouze místo
    hladké mouky dám polohrubou a do bílků špetku soli.<3:yes:

    Odpovědět

  • Žanda Žanda(neregistrovaná)

    Lucie: Ano máte pravdu, je nejlepší, dělám ho stále, plním ho čokoládovým krémem tady z toprecept - karamelové salko, 2 másla a 1 kvalitní hořká čokoláda (s jedním máslem je to na mě moc sladké) a na krém dávám nakrájený banán nebo kompotované jahody a je to úžasná kombinace pod potahovku:-) výborný je také recept na dort s názvem čokoládový dort na valentýna, ten také dělám často:-) z něj je tato pomazánka.

    Odpovědět

  • Lucie Lucie(neregistrovaný)

    Tak dlouho jsem hledala,až jsem našla jednoduše dokonalý dortový korpus.Je prostě skvělý,lehoučký,nadýchaný... Zatím nejlepší,co jsem kdy měla možnost ochutnat. Navíc když se doplní lehkým šlehačkovo-jogurtovým krémem,nahoru ovoce a polít želatinou,jen se po něm zapráší.Prostě a jednoduše dokonalý dort. :-8 :yes:

    Odpovědět

  • Ivace64 Ivace64

    Moc se mi líbí, brzo vyzkouším, dělám většinou korpus podobně jako korpus na piškotovou roládu - bez prášku do pečiva, jen šlehám bílky, cukr a pak dám mouku,ale zkusím:-K:-K:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    hosta: Olejové těsto znám také, ale s polohrubou moukou a rovněž s vlažnou vodou. Tak ještě musím zkusit tento recept. :-)

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Dajda: zkus s tou hladkou, určitě nebudeš litovat. Ty děláš klasický piškot, toto není piškotové, ale olejové těsto. V naší rodině - a nejen v ní - je osvědčený tento, je dost podobný https://www.toprecepty.cz/recept/18933-kakaovy-ole...

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Taky už dělám celá léta piškotové těsto stejně. Nejprve sníh z bílků, pak cukr a nakonec mouku. Jen mouku dávám hrubou a místo oleje horkou vodu. Poměr zhruba stejný - 50 g cukru a 40 g mouky na 1 vejce. Musím to někdy zkusit s hladkou moukou a olejem, jsem zvědavá, jak se výsledek bude lišit. ;-)

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Tomu říkám obrácený piškot. Dělám ho také tak, podle moji babičky. Jen cukru dávám 30g na vejce. Už jiný nepeču:-):yes:

    Odpovědět

  • zanda33 zanda33(autor receptu)

    Nevím kdo ho dává, ale pár receptů kde je prášek do pečiva už jsem viděla:-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Ani nevím, že někdo do dortového korpusu dává prášek do pečiva. Je to přece obyčejný piškot, tam stačí pořádně vyšlehat bílky na sníh.

    Odpovědět

Tématické fráze: nadýchaný korpus na dort nadýchaný dortový korpus výborný nadýchaný piškotový řez nadýchaný piškot jednoduchý piškotový korpus na dort o průměru 24cm lehky piskotovy korpus recept na nadýchaný lehký piškot piskotovy korpus piškotový korpus s ovocem nadýchaný piskotovy korpus na dort vláčný olejový recept na piškotový korpus nadýchané dortové korpusy recepty nadýchaný čokoládový korpus na dort obyčejný piškot kakaový korpus lehký piškotový kakaový korpus na dort nadýchaný kakaový korpus dort bez prašku do pečiva piškotový korpus recept nadychany čokoládový korpus