Recepty české kuchyně: Naše vaření stojí na polévkách, omáčkách a knedlících
Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření v Rakousku i Německu, proto tolik milujeme řízky, guláš a především knedlíky, které jsou pro nás možná nejtypičtější přílohou. Houskové patří právě k omáčkám, zatímco bramborové se hodí například k výpečkům se špenátem, nebo dušeným zelím. Vedle knedlíků holdujeme také vařeným bramborám nebo bramborové kaši.
Sváteční jsou pro nás pečínky, tradiční je především kuře nebo kachna. Milujeme smažení v trojobalu, do něhož kromě masa rádi schováme třeba i žampiony, květák nebo hermelín. Jak je zvykem v celé evropské kuchyni, oddělujeme slaná a sladká jídla a obzvlášť si libujeme v moučnících. Různé koláče, bábovky, buchty, záviny či rolády jsou součástí každého správného českého nedělního oběda.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 6 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 9 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 11 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno před 20 hodinami
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 20 hodinami
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Přidáno 17. 3. 2024 17:09