Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bleskové jednohubky: Lahodné caprese na špejli nebo efektně ozdobené chuťovky z listového těsta připravíte za chvilku
Zdroj: Toprecepty. toprecepty.cz

Rozlučka se starým rokem a přivítání toho nového vyžaduje nějaké pořádné pohoštění, kterým proložíte drinky. Pokud jsou na vás chlebíčky moc velké, nahraďte je jednohubkami. Jsou rychlé a snadné, dají se udělat v mnoha variantách, a hlavně jsou akorát tak jednou do pusy. 

Rychlé pohoštění v mnoha podobách

Jednohubky jsou přímo ideálním pohoštěním na jakoukoliv oslavu, a na tu silvestrovskou především. Mohou mít mnoho podob a chutí, v základu si ale obvykle pod pojmem jednohubka představíme kolečko rohlíku potřené nějakou pomazánkou (nebo třeba i hotovým bazalkovým pestem) či ozdobené kouskem, sýra, salámu nebo zeleniny.

Jednohubky je ale možné různě obměňovat, přičemž nemusíte experimentovat jen s tím, co dáte navrch, ale i s podkladem. Stačí změnit obyčejný rohlík třeba za celozrnný chléb nebo i jen kousek zeleniny a máte hned o trochu zdravější pochutinu. Jaké jednohubky vám tedy mohou letos zpestřit silvestrovskou párty a zvládnete je připravit, než bys řekl švec? Stačí se inspirovat…

Sýrové kuličky

Pokud u jednohubek netrváte na pečivu a máte rádi sýr, určitě vás nadchnou tyto snadné sýrové kuličky. Jejich základem je smetanový sýr nebo pomazánkové máslo, který pak smícháte se strouhanou nivou nebo obyčejným tvrdým strouhaným sýrem tak, aby vznikla tužší hmota.

Z ní pak po vychlazení už jen uválíte kuličky, které pak obalíte v nějakém dochucovadle, díky němuž můžete udělat kuličky v mnoha verzích. Báječně se k tomuto účelu hodí třeba mletá paprika, nasekaná pažitka, mleté ořechy nebo třeba nasekané brusinky či meruňky. Směs na kuličky můžete pak podle zvoleného obalu i okořenit, např. bylinkami. 

Slané pečivo z listového těsta

Pokud vás již hodně tlačí čas, rychlé jednohubky můžete upéct z listového těsta. A když koupíte již to vyválené na plát, máte práci z poloviny hotovou. Z těsta poté vykrojíte s pomocí vykrajovátka na cukroví různé tvary. Ty potřete rozšlehaným vajíčkem a posypete kořením nebo semínky. Na dochucení těchto krekrů se hodí mletá paprika, klasický kmín, římský kmín, sezam nebo semínka černuchy. Můžete je obložit i olivami, kousky sýra nebo slaninou – a hned budou bohatší a zajímavější.

Okurky s pomazánkou

Chcete-li silvestrovské pohoštění trochu odlehčit, zkuste na jednohubky místo pečiva použít obyčejnou okurku. Tu stačí jen nakrájet na kolečka a pak na ni zdobicím sáčkem nanést nějakou pomazánku, kterou byste jinak použili na rohlík nebo veku.

S chutí okurky se výborně snoubí lososová pěna, tuňáková pomazánka, ale třeba i jen cizrnový hummus, který si můžete koupit již hotový v obchodě. Tyto rychlé kanapky pak už jen dozdobíte například sušeným rajčetem.

Caprese na špejli 

Máte-li rádi italský salát caprese, můžete si jej připravit i v malé verzi. Místo klasických rajčat nakrájených na plátky použijte kulatá cherry rajčátka a velkou mozzarellu nahraďte malými kuličkami. Na párátko nebo kus špejle poté napíchněte jedno rajčátko a jednu mozzarellu a vše ozdobte lístkem bazalky. Mozzarella kuličky můžete rovněž obalit v pestu

Švestky ve slanině

Další efektní chuťovkou, která se hezky vyjímá na talířích nebo mísách s pochutinami, jsou sušené švestky obalené ve slanině. Na to, jak dobře chutnají, tyto švestky nachystáte snadno. Stačí jen vypeckované švestky naplnit mandlí, pak obalit v plátku slaniny, položit na plech a nakonec vše krátce zapéct v troubě pod grilem, aby byla slaninka krásně křupavá. Švestky můžete předem marinovat ještě v rumu nebo v pálence, nejlépe stylově ve slivovici.

Meloun se šunkou

Máte-li rádi exotičtější chutě, můžete si oblíbenou kombinaci sladkého a slaného udělat trochu jinak, a sice z melounu a sušené šunky. Tento oblíbené středomořský předkrm připravíte ze slaďoučkého medového melounu, který jen nakrájíte na kostičky a ty pak obalíte v sušené šunce prosciutto crudo. Hotové jednohubky můžete spojit i párátkem, aby se vám nerozpadaly. 

Náš tip: Klasické jednohubky můžete potřít rybičkovou pomazánkou, kterou snadno připravíte podle našeho videoreceptu

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více