Rajská omáčka

Bibinka Kuchařka: Bibinka

Doba přípravy: 70 4 porce Hovězí maso 165 názorů

Suroviny

500 g hovězího masa
4 větší rajčata
1 menší rajský protlak
1 větší cibule
1 bobkový list
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
3 hřebíčky
špetka tymiánu
1 lžička skořice
1 lžička mleté papriky
1/2 citronu (ocet)
cukr
olej
sůl
Recept si zatím oblíbilo 113 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve uvaříme maso doměkka a vývar odložíme. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme pokrájená rajčata a dusíme, po chvilce dáme rajský protlak, koření: bobkový list, nové koření, pepř, hřebíčky, tymián, papriku a umytý citron nakrájený na kolečka (i s kouskem kůry!).

  2. Nyní vše zalijeme vývarem z masa, vaříme. Když se rajčata rozvaří, omáčku přecedíme, dochutíme cukrem, osolíme, je-li třeba, okyselíme octem nebo dolijeme vodou na množství, které budeme potřebovat.

  3. Na másle uděláme tmavší jíšku, omáčku zahustíme nebo použijeme tmavou hotovou (tu jsem použila já). Potom nakrájíme maso na plátky, dáme ho do omáčky a ještě prohřejeme.

Poznámka

Rajskou dělám léta stále stejně, jen mi kdosi poradil, že tam můžu dát skořici, tak jí dávám a někdy ještě přidávám zakysanou smetanu-taky výborné.

Musím jí dělat větší množství, protože naše Jana je na ní úplně vysazená a dneska k obědu snědla 8 knedlíků!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 149 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rajská omáčka

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Simona Skolakova: Simčo, to jsi mi udělala opravdu radost a děkuji, že jsi jí vyzkoušela:yes::-K

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Bibinko dnes jsem si vybrala tvůj recept na rajskou;-)neměla jsem rajčata,tak jen protlak,ale všechno to koření jsem dala a opravdu je skvělá,už jinou dělat nebudu,díky za receptík;-):yes::yes:

    Odpovědět

  • Pani Hluscova Pani Hluscova

    Bibinko tož ty kvítka v tem, ty sa taky jíjó? U nás za stodoló jich roste hafo, tož že bych občas taky ňákó přihodila do taléřa :-K

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Alixe: Alixe, nám chutná a dost. Mohla jsi teda omáčku přisladit, aby kyselost nebyla tak výrazná a nebo příště použij méně citronu:yes: Jinak děkuji, že jsi jí vyzkoušela:yes:

    Odpovědět

  • Alixe Alixe

    Ahoj, dneska jsem vyzkoušela vaší rajskou, byla dobrá, akorát když jsem dala podle vašeho receptu šťávu z půlky citronu, tak mi potom připadala dost kyselá a to byl malý citron. Tak nevím. Jakou ji máte Vy? :-)

    Odpovědět

  • ladoprasek ladoprasek

    Výborná ďakujem :-*

    Odpovědět

  • monty monty(neregistrovaný)

    "naše Jana je na ní úplně vysazená a dneska k obědu snědla 8 knedlíků!" - tak ona bude "vysazená" na knedlíky a nie na omáčku. :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • petkin petkin

    v jednoduchosti je síla! je vynikající! :yes::-8

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Betty366: Bettynko, jsem moc ráda, že u Vás moje rajda tak zdomácněla. Moc mě to těšíííí a děkuji :yes::-K:yes:

    Odpovědět

  • jemmy jemmy(neregistrovaný)

    casino: Rozhodne ,ne vsichni maji rajcat hafo..Dcerka bydli v severni casti Nemecka,kde uz tri tydny prsi a jsou nizsi teploty.Rajcata kupuje v obchode,nejchutnejsi jsou dovazeny z Bavor a neni to zrovna levna zalezitost.;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    jemmy:
    1. Pořád mluvím o létě, kdy je rajčat hafo. Ano, v LÉTĚ je to škoda. Finanční škoda
    2. Co to tady nacvičujete?:-O
    No, pokud si ale myslíte, že znám víc než 49 000 receptů co jsou na TOP, pak mi lichotíte a mému pamatováku tím tuplem. Díky :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • jemmy jemmy(neregistrovaný)

    casino: Myslite,ze jeden mensi protlak je na skodu?Zajima me ,kdyz tento recept je zde tak dlouho.proc reagujete az nyni

    Odpovědět

  • casino casino

    Betty366:
    Opravdu i v létě přidáváte protlak?

    Odpovědět

  • Betty366 Betty366

    Lepší rajskou než tuhle u nás nikdo nejedl!!! A protože je rajčat v létě spousta tak si rajskou připravím do zásoby, skončím ohucením cukrem a octem, jíšku už nedělám. Dám do menších sklenic a 5 minut steriluju. V zimě je to pak rychlovka, navíc dcera přišla na to, že se hodí i na pizu nebo špagety.
    Ještě jednou děkuji a dávám bodík:yes:<3

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Katerina: to mě teda mrzí.Nedala jste velký kus:-? Pokud budete dělat, tak raději bez citronu.;-)

    Odpovědět

1 2 3 4 6 9 11

Tématické fráze: rajska omacka rajska omacka recept rajska rajská omáčka z rajčat recept na rajskou omacku top recepty rajska omacka rajska recept recepty rajská omáčka rajska omacka recepty jake maso na rajskou omacku rajska omacka z rajcat recept jaké maso na rajskou recept rajska omačka recept rajska rajská omáčka top recepty recepty na rajskou omačku hovězí rajská omáčka rajská omáčka s hovězím masem recept na rajskou rajskaomacka

Zapomněl/a jsem heslo