Nejlepší vaječný koňak

Nápoje Doba přípravy: cca 3 hodiny 76 názorů

Nápoje Doba přípravy: cca 3 hodiny 76 názorů

Suroviny asi 1,75 l

8 žloutků
40 g vanilkového cukru
1/2 vanilkového lusku
1 Salko
1 l plnotučného mléka
1 tučná šlehačka (31%)
rum (podle chuti)

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky našleháme šlehačem do pěny. Poté přilijeme Salko, mléko a šlehačku a vařečkou vmícháme.

  2. Pak směs přelijeme do hrnce se silným dnem, přidáme dřeň z vanilkového lusku a pomalu prohříváme na mírném plameni (pořád mícháme!!). Směs by neměla vřít, ale prohříváme tak dlouho, dokud směs nezačne houstnout a tvořit pěnu.

  3. Poté hrnec přendáme do dřezu s vodou a za stálého míchání chladíme. Až je směs studená, tak vmícháme rum. Já dávám cca 3 dl rumu, ale záleží na vás. Udržujte v chladnu.

Poznámka od kuchařky

Díky salku, mléku a šlehačce je likér sladký akorát, ale kdo přece jen má rád "hubolep" :-) tak přidejte cca 40-60 g vanilkového cukru.

Kdybyste někdo likér dělal a vyfotil, tak bych byla vděčná... Já první várku vyfotit nestihla a druhá je zamknutá ve sklepě, takže zatím fotit nemůžu....

A upozorňuji, že je lepší tento likér schovat a nevytahovat dříve než 23. prosince, jinak dopadnete jako já a během týdne dělat další várku... Je návykový!!! :-)

Komentáře k receptu Nejlepší vaječný koňak

  • Brigit.ka Brigit.ka

    Právě "dovařeno" :yes:.
    :-! Čím nižší teplota, tím delší doba doba zahřívání do žádoucí konzistence. Ideálně zahřát na 85-88 stupňů a míchat, míchat. Cca 25 minut do zhoustnutí. Použila jsem vanilkový cukr s vanilkou, nikoliv vanilinový, který je v obchodě běžně dostupný a vanilku neviděl ;-) a vynechala lusk. Rumu jsem dala 4 dcl.
    Chuťově vynikající, sladký tak akorát, určitě budu muset mezi svátky dělat další várku :-D:yes:

    Odpovědět

  • Jen tasku prosim Jen tasku prosim

    Je super<3. Krásné zhoustl po 30 minutách míchání, na indukci na výkon 4.5. Vanilkový lusk, ale příště přidám až po cca 15 minutach zahřívání. Také příště méně rumu,

    Odpovědět

  • Pepiczech Pepiczech

    casino: Tomu bych i rozuměl, ale už množství salka, mléka a smetany (čili tekutin) versus počet žloutků nějak nesedí, tomu moc nevěřím. On byl totiž hustý už na začátku, řídnul jen kvůli mléku. Možná ho nemusí být tolik...

    Odpovědět

  • casino casino

    Pepiczech:
    Dekády už nedělám jiný, než NEVAŘENÝ Eiercognac :-):yes::yes::yes:
    No, tento by měl zahoustnou díky použitým žloutkům, že :-K

    Odpovědět

  • Pepiczech Pepiczech

    Tak bohužel. Čekal jsem a čekal, mezitím dokonce stihl vykynout kváskový chleba, a po víc jak dvou hodinách to vzdal. Jestli někdy někomu zhoustne, tak asi jedině proto, že se vyvaří mléko. Technicky vzato tam totiž nemá co houstnout - jen se vyvaří tekutina. Ale to v tom případě můžu rovnou dát jenom smetanu, bez mléka, lehce prohřát, a mám hustý a navíc voňavý. Třeba jako podle pana Cuketky. Tento dlouhým varem přijde o veškerou vůni a všechno dobré - škoda třeba uplně rozvařené drahé vanilky.

    Odpovědět

  • Kristian Kristian

    Nejlepší recept na vaječný koňak :yes: Jen rumu jsme dali 0,5 L ať má říz <3

    Odpovědět

  • migro migro

    Dnes jsem zkusila a musím říct , že je výborný :yes::yes::yes: foto přiloženo :-) recept si ukládám na příště

    Odpovědět

  • Janita11 Janita11

    Naprosta senzace, s polotucnym a netucna slehacka, michala jsem hodinu a pul, ale stalo to za to<3<3<3:-(

    Odpovědět

  • Arween Arween

    <3 a je v lednici. Ale musí mu stačit max. 10 dní, pak už půjde na košt. :-Q:yes:

    Odpovědět

  • Gabi1 Gabi1

    Super recept. :yes:
    Použila jsem slazené kondenzované mléko z Lidlu a musela jsem přidat 5 lžic cukru, jelikož nebylo vůbec sladké. :-(
    Konzistence super!

    Odpovědět

  • kubiq kubiq

    Super recept!!! Navařena dvojitá dávka: 2l mléka (plnotučné), 16 žloutků, 2x šlehačka 33% 250ml, 120g vanilkového cukru, 2x Salko, 0,5l Božkov. 1 hodina zahřívání, za stálého míchání (mísa na hrnci s vodou), schlazení a vlití 0,5l rumu. Druhý den hustota perfektní a chuť neskutečná. Vyšlo cca 3,4 litru. Vřele doporučuji. :yes:

    Odpovědět

  • Crussida Crussida

    Supr jednoduchy za hodinku i s chlazenim hotovy. :) zhoustl perfektne.
    S mlikem jsem se neobtezovala, 25% smetana v mnozsvi mlika+smetany. (Mnozstvi smetany jsem myslela ze bude 200ml, takze ve vysledku 1,2 litru 25% smetany)

    Tem, co si tu stezuji, ze se to srazilo, tak to vetsinou znamena, ze jste to prehnali s teplotou. Vejce tohle delaji. ;-)

    PS.: mizi zatracene rychle

    Odpovědět

  • dostyter dostyter

    Zdravím, ráda bych vyzkoušela tento recept... Jen jak dlouho prosím vaječňáček vydrží? :-):-)

    Odpovědět

  • Micana Micana

    Dělala jsem vaječný koňak poprvé a toto je výborný recept, opravdu stoji za to ho vyzkoušet..
    Měla jsem jen polotučné mléko a dala jsem ho tam 3/4 a taky se dalo a zhoustlo to bez problemu???? (možna trošku řidší, ale to vůbec nevadí)..chuťově perfektní..na Velikonoce si posmakneme, jestli do té doby vydrzi:-D:yes:

    Odpovědět

  • Monca1983 Monca1983

    Vajecnak jsem dělala rovnou z jedné a půl dávky, dala jsem 0,5 l mléka, rumu něco přes půl litru, zbytek mléka jsem nahradila smetanou a Tatrou mlékem. Přidala jsem ještě muškátový oříšek, sice mi to nechtělo zhoršenou, až potom v lednici, ale výsledek naprosto luxusní. Moc děkuji za inspiraci, vždy si každý recept upravuji podle svého, do části jsem přidala také rozpustnou kávu a jako kávový chutnal také dokonale <3 každopádně super a za mě 1 s kvezdickou :yes: děkuji moc:-*

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 5 6

Tématické fráze: vaječný koňak jako od babičky domácí vaječnák vaječný koňak recept vaječný konak vaječný koňak bez vajec vaječný koňak pro děti dobrý vaječný konak recept na vaječný koňak domácí vaječný likér vaječný konak od babičky vaječný koňak vařený vaječný likér domaci vajecny konak vaječný likér recept domácí vaječný koňak bez vajec vaječný likér bez vajec nejlepší vaječný likér domácí vaječný likér bez vajec pravy vajecny konak vaječný koňak bez alkoholu