Nejlepší vaječný koňak

happy.lenulka Kuchařka: happy.lenulka

Doba přípravy: cca 3 hodiny asi 1,75 l Nápoje 63 názorů

Suroviny

8 žloutků
40 g vanilkového cukru
1/2 vanilkového lusku
1 Salko
1 l plnotučného mléka
1 tučná šlehačka (31%)
rum (podle chuti)
Recept si zatím oblíbilo 45 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky našleháme šlehačem do pěny. Poté přilijeme Salko, mléko a šlehačku a vařečkou vmícháme.

  2. Pak směs přelijeme do hrnce se silným dnem, přidáme dřeň z vanilkového lusku a pomalu prohříváme na mírném plameni (pořád mícháme!!). Směs by neměla vřít, ale prohříváme tak dlouho, dokud směs nezačne houstnout a tvořit pěnu.

  3. Poté hrnec přendáme do dřezu z vodou a za stálého míchání chladíme. Až je směs studená, tak vmícháme rum. Já dávám cca 3 dl rumu, ale záleží na vás. Udržujte v chladnu.

Poznámka

Díky salku, mléku a šlehačce je likér sladký akorát, ale kdo přeci jen má rád hubolep :-) tak si přidejte cca 40 - 60 g vanilkového cukru.

Kdybyste někdo likér dělal a vyfotil fotku, tak bych byla vděčná... Já první várku vyfotit nestihla a druhá je zamknutá ve sklepě, takže zatím fotit nemůžu....

A upozorňuji, že je lepší tento likér schovat a nevytahovat dříve než 23. prosince, jinak dopadnete jako já a během týdne dělat další várku... Je návykový!!! :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 572 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Nejlepší vaječný koňak

  • Micana Micana

    Dělala jsem vaječný koňak poprvé a toto je výborný recept, opravdu stoji za to ho vyzkoušet..
    Měla jsem jen polotučné mléko a dala jsem ho tam 3/4 a taky se dalo a zhoustlo to bez problemu???? (možna trošku řidší, ale to vůbec nevadí)..chuťově perfektní..na Velikonoce si posmakneme, jestli do té doby vydrzi:-D:yes:

    Odpovědět

  • Monca1983 Monca1983

    Vajecnak jsem dělala rovnou z jedné a půl dávky, dala jsem 0,5 l mléka, rumu něco přes půl litru, zbytek mléka jsem nahradila smetanou a Tatrou mlékem. Přidala jsem ještě muškátový oříšek, sice mi to nechtělo zhoršenou, až potom v lednici, ale výsledek naprosto luxusní. Moc děkuji za inspiraci, vždy si každý recept upravuji podle svého, do části jsem přidala také rozpustnou kávu a jako kávový chutnal také dokonale <3 každopádně super a za mě 1 s kvezdickou :yes: děkuji moc:-*

    Odpovědět

  • Kattyo Kattyo

    Tak jsem pred chvili dokoncila ten vajecnak, je fakt super, trva to teda opravdu hoooodne dlouho nez zhoustne (me osobne to zabralo cca 2hod.), ale pak uz to jde raz na raz, jsem opravdu velice spokojena, ten vlozeny cas se vyplatil. Udelala jsem jen malou upravu, chtela jsem ho jemnoucky a mleko moc nemusim, takze jsem dala 750ml 38% smetany na slehani a jen 500ml plnotucneho mleka, cukr jsem nedavala vubec a sladky je teda opravdu docela dost. Moc dekuji za recept, ulozeny uz ho mam a urcite ho budu delat kazde Vanoce :-) :-)

    Odpovědět

  • Kattyo Kattyo

    JaniceOpice: super dekuji :-)

    Odpovědět

  • JaniceOpice JaniceOpice

    Kattyo: Řekla bych že klasika 250 ml ;-)

    Odpovědět

  • Kattyo Kattyo

    Zdravim, chtela bych vyzkouset Vas recept, ale nevim co presne znamena 1 tucna slehacka - jak velka?? Myslim kolik ml ma mit. 250ml nebo 375ml nebo 500ml? Muzete mi prosim nekdo poradit?

    Odpovědět

  • Kateřina Poslová Kateřina Poslová(neregistrovaný)

    Dělam přesně podle receptu,ale bez toho cukru a je vážně vynikající :-)

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Jana: taky bych to nedělala je to škoda práce,nikdy se mi vaječňák nezkazil i když ho budete darovat,tak jistě nevydrží dlouho,takový dárek se brzy vypije;-):yes:

    Odpovědět

  • mata3636 mata3636

    Jana: ja by som neriskovala, mohol by sa zraziť. nebojte sa, nepokazí sa. je to dobrota, vypije sa hneď. celá zmes je zohriata a alkohol konzervuje :yes:

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    happy.lenulka: Dobrý den, právě sem dovařila vaječnák podle vás (neubránila sem se a upíjela hned při rozlévání) a chtěla sem se zeptat, zda by šlo jej ještě "zavařit" v lahvích, mam strach aby se pak nesrazil chtěla bych ho darovat. Děkuji

    Odpovědět

  • Alahatl Alahatl

    Simona Skolakova: dobře, děkuji

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Alahatl: já bych to s cukrem neriskovala a raděj si Salko koupila;-)

    Odpovědět

  • Alahatl Alahatl

    Prosím, mám jen kondenzované mléko. Kolik byste dali cukru, aby to bylo tak akorát a zhoustlo to? Děkuji,

    Odpovědět

  • aneta aneta(neregistrovaná)

    Tak jsem letos delala poprvé podle vašeho receptu. Včera jsem darovala první flašku, ze který to po otevření nešlo ani ven. Nevím kde se stala chyba,ale udělala jsem všechno přesně podle receptu a vajecnak mi normálně zkysnul. Nemůže to být tím mlékem nebo šlehačkou? Tchýně naštěstí měla připraveny svůj domácí a říkala,ze pouzila Tatra mléko. Ja použila plnotucne z Kauflandu. ;-(

    Odpovědět

  • BebiOO7 BebiOO7

    Tak Vám Lenko musím pěkně poděkovat :-// . Předloni jsem ho dělal dvakrát. Vloni třikrát. Letos už na mě žena tlačí s první várkou. To zas bude hodin u plotny. Mám u vás poukaz na masáž zad. To je samozřejmě fór. Je to ten nejbáječnější vaječňák co kdy kdo z rodinky měl a jsem díky němu za hvězdu. Díky za recept.

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 5

Tématické fráze: vaječný koňak jako od babičky domácí vaječnák vaječný koňak recept vaječný konak vaječný koňak bez vajec vaječný koňak pro děti dobrý vaječný konak recept na vaječný koňak domácí vaječný likér vaječný konak od babičky vaječný koňak vařený vaječný likér domaci vajecny konak vaječný likér recept domácí vaječný koňak bez vajec vaječný likér bez vajec nejlepší vaječný likér domácí vaječný likér bez vajec pravy vajecny konak vaječný koňak bez alkoholu