

Nejlepší vaječný koňak
Suroviny asi 1,75 l
- 8 žloutků
- 40 g vanilkového cukru
- 1/2 vanilkového lusku
- 1 Salko
- 1 l plnotučného mléka
- 1 tučná šlehačka (31%)
- rum (podle chuti)
Postup přípravy receptu
Žloutky našleháme šlehačem do pěny. Poté přilijeme Salko, mléko a šlehačku a vařečkou vmícháme.
Pak směs přelijeme do hrnce se silným dnem, přidáme dřeň z vanilkového lusku a pomalu prohříváme na mírném plameni (pořád mícháme!!). Směs by neměla vřít, ale prohříváme tak dlouho, dokud směs nezačne houstnout a tvořit pěnu.
Poté hrnec přendáme do dřezu s vodou a za stálého míchání chladíme. Až je směs studená, tak vmícháme rum. Já dávám cca 3 dl rumu, ale záleží na vás. Udržujte v chladnu.
Poznámka od kuchařky
Díky salku, mléku a šlehačce je likér sladký akorát, ale kdo přece jen má rád "hubolep" :-) tak přidejte cca 40-60 g vanilkového cukru.
Kdybyste někdo likér dělal a vyfotil, tak bych byla vděčná... Já první várku vyfotit nestihla a druhá je zamknutá ve sklepě, takže zatím fotit nemůžu....
A upozorňuji, že je lepší tento likér schovat a nevytahovat dříve než 23. prosince, jinak dopadnete jako já a během týdne dělat další várku... Je návykový!!! :-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Nejlepší vaječný koňak
-
Právě "dovařeno"
.
Čím nižší teplota, tím delší doba doba zahřívání do žádoucí konzistence. Ideálně zahřát na 85-88 stupňů a míchat, míchat. Cca 25 minut do zhoustnutí. Použila jsem vanilkový cukr s vanilkou, nikoliv vanilinový, který je v obchodě běžně dostupný a vanilku neviděl
a vynechala lusk. Rumu jsem dala 4 dcl.
Chuťově vynikající, sladký tak akorát, určitě budu muset mezi svátky dělat další várku -
Je super
. Krásné zhoustl po 30 minutách míchání, na indukci na výkon 4.5. Vanilkový lusk, ale příště přidám až po cca 15 minutach zahřívání. Také příště méně rumu,
-
casino: Tomu bych i rozuměl, ale už množství salka, mléka a smetany (čili tekutin) versus počet žloutků nějak nesedí, tomu moc nevěřím. On byl totiž hustý už na začátku, řídnul jen kvůli mléku. Možná ho nemusí být tolik...
-
Pepiczech:
Dekády už nedělám jiný, než NEVAŘENÝ Eiercognac
No, tento by měl zahoustnou díky použitým žloutkům, že -
Tak bohužel. Čekal jsem a čekal, mezitím dokonce stihl vykynout kváskový chleba, a po víc jak dvou hodinách to vzdal. Jestli někdy někomu zhoustne, tak asi jedině proto, že se vyvaří mléko. Technicky vzato tam totiž nemá co houstnout - jen se vyvaří tekutina. Ale to v tom případě můžu rovnou dát jenom smetanu, bez mléka, lehce prohřát, a mám hustý a navíc voňavý. Třeba jako podle pana Cuketky. Tento dlouhým varem přijde o veškerou vůni a všechno dobré - škoda třeba uplně rozvařené drahé vanilky.
-
Nejlepší recept na vaječný koňak
Jen rumu jsme dali 0,5 L ať má říz
-
Dnes jsem zkusila a musím říct , že je výborný
foto přiloženo
recept si ukládám na příště
-
Naprosta senzace, s polotucnym a netucna slehacka, michala jsem hodinu a pul, ale stalo to za to
-
a je v lednici. Ale musí mu stačit max. 10 dní, pak už půjde na košt.
-
Super recept.
Použila jsem slazené kondenzované mléko z Lidlu a musela jsem přidat 5 lžic cukru, jelikož nebylo vůbec sladké.
Konzistence super! -
Super recept!!! Navařena dvojitá dávka: 2l mléka (plnotučné), 16 žloutků, 2x šlehačka 33% 250ml, 120g vanilkového cukru, 2x Salko, 0,5l Božkov. 1 hodina zahřívání, za stálého míchání (mísa na hrnci s vodou), schlazení a vlití 0,5l rumu. Druhý den hustota perfektní a chuť neskutečná. Vyšlo cca 3,4 litru. Vřele doporučuji.
-
Supr jednoduchy za hodinku i s chlazenim hotovy. :) zhoustl perfektne.
S mlikem jsem se neobtezovala, 25% smetana v mnozsvi mlika+smetany. (Mnozstvi smetany jsem myslela ze bude 200ml, takze ve vysledku 1,2 litru 25% smetany)
Tem, co si tu stezuji, ze se to srazilo, tak to vetsinou znamena, ze jste to prehnali s teplotou. Vejce tohle delaji.
PS.: mizi zatracene rychle -
Zdravím, ráda bych vyzkoušela tento recept... Jen jak dlouho prosím vaječňáček vydrží?
-
Dělala jsem vaječný koňak poprvé a toto je výborný recept, opravdu stoji za to ho vyzkoušet..
Měla jsem jen polotučné mléko a dala jsem ho tam 3/4 a taky se dalo a zhoustlo to bez problemu???? (možna trošku řidší, ale to vůbec nevadí)..chuťově perfektní..na Velikonoce si posmakneme, jestli do té doby vydrzi -
Vajecnak jsem dělala rovnou z jedné a půl dávky, dala jsem 0,5 l mléka, rumu něco přes půl litru, zbytek mléka jsem nahradila smetanou a Tatrou mlékem. Přidala jsem ještě muškátový oříšek, sice mi to nechtělo zhoršenou, až potom v lednici, ale výsledek naprosto luxusní. Moc děkuji za inspiraci, vždy si každý recept upravuji podle svého, do části jsem přidala také rozpustnou kávu a jako kávový chutnal také dokonale
každopádně super a za mě 1 s kvezdickou
děkuji moc