Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší vaječný koňak

Jemný a smetanový vaječný koňak je provoněný vanilkovým luskem. Příprava vaječného koňaku není dlouhá ani náročná, skvěle ho využijete při rodinných oslavách nebo na Vánoce.

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min

60 min (60 min příprava)

7. 12. 2010 13:38

Suroviny

Porce: asi 1,75 l

Nutriční hodnoty

Energie5 812 kJ / 1 389 kcal
Bílkoviny62,44 g
Tuky87,60 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 1,84 g
Sodík 591 mg
Sůl1,28 g
Sacharidy87,76 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Díky salku, mléku a šlehačce je likér sladký akorát, ale kdo přece jen má rád "hubolep", tak přidejte cca 40-60 g vanilkového cukru.

Kdybyste někdo likér dělal a vyfotil, tak bych byla vděčná. Já první várku vyfotit nestihla a druhá je zamknutá ve sklepě, takže zatím fotit nemůžu.

A upozorňuji, že je lepší tento likér schovat a nevytahovat dříve než 23. prosince, jinak dopadnete jako já a během týdne budete dělat další várku. Je návykový!!! :-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst daší

Komentáře

Sesame

15. 4. 2021 08:07

Pepiczech: zvyste teplotu na 80 stupnu a zhoustne vam behem chvilky (nic se vam nevypari).:yes:

Brigit.ka

23. 12. 2020 15:36

Právě "dovařeno" :yes:.
:-! Čím nižší teplota, tím delší doba doba zahřívání do žádoucí konzistence. Ideálně zahřát na 85-88 stupňů a míchat, míchat. Cca 25 minut do zhoustnutí. Použila jsem vanilkový cukr s vanilkou, nikoliv vanilinový, který je v obchodě běžně dostupný a vanilku neviděl ;-) a vynechala lusk. Rumu jsem dala 4 dcl.
Chuťově vynikající, sladký tak akorát, určitě budu muset mezi svátky dělat další várku :-D:yes:

Jen tasku prosim

21. 12. 2020 19:20

Je super<3. Krásné zhoustl po 30 minutách míchání, na indukci na výkon 4.5. Vanilkový lusk, ale příště přidám až po cca 15 minutach zahřívání. Také příště méně rumu,

Pepiczech

20. 12. 2020 15:06

casino: Tomu bych i rozuměl, ale už množství salka, mléka a smetany (čili tekutin) versus počet žloutků nějak nesedí, tomu moc nevěřím. On byl totiž hustý už na začátku, řídnul jen kvůli mléku. Možná ho nemusí být tolik...

casino

20. 12. 2020 14:59

Pepiczech:
Dekády už nedělám jiný, než NEVAŘENÝ Eiercognac :-):yes::yes::yes:
No, tento by měl zahoustnou díky použitým žloutkům, že :-K

Pepiczech

20. 12. 2020 13:02

Tak bohužel. Čekal jsem a čekal, mezitím dokonce stihl vykynout kváskový chleba, a po víc jak dvou hodinách to vzdal. Jestli někdy někomu zhoustne, tak asi jedině proto, že se vyvaří mléko. Technicky vzato tam totiž nemá co houstnout - jen se vyvaří tekutina. Ale to v tom případě můžu rovnou dát jenom smetanu, bez mléka, lehce prohřát, a mám hustý a navíc voňavý. Třeba jako podle pana Cuketky. Tento dlouhým varem přijde o veškerou vůni a všechno dobré - škoda třeba uplně rozvařené drahé vanilky.

Kristian

20. 12. 2020 10:00

Nejlepší recept na vaječný koňak :yes: Jen rumu jsme dali 0,5 L ať má říz <3

migro

15. 12. 2020 17:41

Dnes jsem zkusila a musím říct , že je výborný :yes::yes::yes: foto přiloženo :-) recept si ukládám na příště

Janita11

13. 12. 2020 18:59

Naprosta senzace, s polotucnym a netucna slehacka, michala jsem hodinu a pul, ale stalo to za to<3<3<3:-(

Arween

13. 12. 2020 14:54

<3 a je v lednici. Ale musí mu stačit max. 10 dní, pak už půjde na košt. :-Q:yes:

Gabi1

12. 12. 2020 17:56

Super recept. :yes:
Použila jsem slazené kondenzované mléko z Lidlu a musela jsem přidat 5 lžic cukru, jelikož nebylo vůbec sladké. :-(
Konzistence super!

kubiq

12. 12. 2020 14:02

Super recept!!! Navařena dvojitá dávka: 2l mléka (plnotučné), 16 žloutků, 2x šlehačka 33% 250ml, 120g vanilkového cukru, 2x Salko, 0,5l Božkov. 1 hodina zahřívání, za stálého míchání (mísa na hrnci s vodou), schlazení a vlití 0,5l rumu. Druhý den hustota perfektní a chuť neskutečná. Vyšlo cca 3,4 litru. Vřele doporučuji. :yes:

Crussida

5. 12. 2020 22:32

Supr jednoduchy za hodinku i s chlazenim hotovy. :) zhoustl perfektne.
S mlikem jsem se neobtezovala, 25% smetana v mnozsvi mlika+smetany. (Mnozstvi smetany jsem myslela ze bude 200ml, takze ve vysledku 1,2 litru 25% smetany)

Tem, co si tu stezuji, ze se to srazilo, tak to vetsinou znamena, ze jste to prehnali s teplotou. Vejce tohle delaji. ;-)

PS.: mizi zatracene rychle

dostyter

10. 11. 2020 16:12

Zdravím, ráda bych vyzkoušela tento recept... Jen jak dlouho prosím vaječňáček vydrží? :-):-)

Micana

7. 4. 2020 14:30

Dělala jsem vaječný koňak poprvé a toto je výborný recept, opravdu stoji za to ho vyzkoušet..
Měla jsem jen polotučné mléko a dala jsem ho tam 3/4 a taky se dalo a zhoustlo to bez problemu???? (možna trošku řidší, ale to vůbec nevadí)..chuťově perfektní..na Velikonoce si posmakneme, jestli do té doby vydrzi:-D:yes:

1 2 3 4 5 6

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: vaječný koňak jako od babičky domácí vaječnák vaječný koňak recept vaječný konak vaječný koňak bez vajec vaječný koňak pro děti dobrý vaječný konak recept na vaječný koňak domácí vaječný likér vaječný konak od babičky vaječný koňak vařený vaječný likér domaci vajecny konak vaječný likér recept domácí vaječný koňak bez vajec vaječný likér bez vajec nejlepší vaječný likér domácí vaječný likér bez vajec pravy vajecny konak vaječný koňak bez alkoholu

Suroviny: žloutek, cukr vanilkový, lusk vanilkový, salko, mléko plnotučné, šlehačka, rum

TopRecepty.cz

Nejlepší vaječný koňak

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BnPn