Nejlepší vaječný koňak

happy.lenulka Kuchařka: happy.lenulka

Doba přípravy: cca 3 hodiny asi 1,75 l Nápoje 57 názorů

Suroviny

8 žloutků
40 g vanilkového cukru
1/2 vanilkového lusku
1 Salko
1 l plnotučného mléka
1 tučná šlehačka (31%)
rum (podle chuti)
Recept si zatím oblíbilo 29 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky našleháme šlehačem do pěny. Poté přilijeme Salko, mléko a šlehačku a vařečkou vmícháme.

  2. Pak směs přelijeme do hrnce se silným dnem, přidáme dřeň z vanilkového lusku a pomalu prohříváme na mírném plameni (pořád mícháme!!). Směs by neměla vřít, ale prohříváme tak dlouho, dokud směs nezačne houstnout a tvořit pěnu.

  3. Poté hrnec přendáme do dřezu z vodou a za stálého míchání chladíme. Až je směs studená, tak vmícháme rum. Já dávám cca 3 dl rumu, ale záleží na vás. Udržujte v chladnu.

Poznámka

Díky salku, mléku a šlehačce je likér sladký akorát, ale kdo přeci jen má rád hubolep :-) tak si přidejte cca 40 - 60 g vanilkového cukru.

Kdybyste někdo likér dělal a vyfotil fotku, tak bych byla vděčná... Já první várku vyfotit nestihla a druhá je zamknutá ve sklepě, takže zatím fotit nemůžu....

A upozorňuji, že je lepší tento likér schovat a nevytahovat dříve než 23. prosince, jinak dopadnete jako já a během týdne dělat další várku... Je návykový!!! :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 167 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Nejlepší vaječný koňak

  • Kateřina Poslová Kateřina Poslová(neregistrovaný)

    Dělam přesně podle receptu,ale bez toho cukru a je vážně vynikající :-)

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Jana: taky bych to nedělala je to škoda práce,nikdy se mi vaječňák nezkazil i když ho budete darovat,tak jistě nevydrží dlouho,takový dárek se brzy vypije;-):yes:

    Odpovědět

  • mata3636 mata3636

    Jana: ja by som neriskovala, mohol by sa zraziť. nebojte sa, nepokazí sa. je to dobrota, vypije sa hneď. celá zmes je zohriata a alkohol konzervuje :yes:

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    happy.lenulka: Dobrý den, právě sem dovařila vaječnák podle vás (neubránila sem se a upíjela hned při rozlévání) a chtěla sem se zeptat, zda by šlo jej ještě "zavařit" v lahvích, mam strach aby se pak nesrazil chtěla bych ho darovat. Děkuji

    Odpovědět

  • Alahatl Alahatl

    Simona Skolakova: dobře, děkuji

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Alahatl: já bych to s cukrem neriskovala a raděj si Salko koupila;-)

    Odpovědět

  • Alahatl Alahatl

    Prosím, mám jen kondenzované mléko. Kolik byste dali cukru, aby to bylo tak akorát a zhoustlo to? Děkuji,

    Odpovědět

  • aneta aneta(neregistrovaná)

    Tak jsem letos delala poprvé podle vašeho receptu. Včera jsem darovala první flašku, ze který to po otevření nešlo ani ven. Nevím kde se stala chyba,ale udělala jsem všechno přesně podle receptu a vajecnak mi normálně zkysnul. Nemůže to být tím mlékem nebo šlehačkou? Tchýně naštěstí měla připraveny svůj domácí a říkala,ze pouzila Tatra mléko. Ja použila plnotucne z Kauflandu. ;-(

    Odpovědět

  • BebiOO7 BebiOO7

    Tak Vám Lenko musím pěkně poděkovat :-// . Předloni jsem ho dělal dvakrát. Vloni třikrát. Letos už na mě žena tlačí s první várkou. To zas bude hodin u plotny. Mám u vás poukaz na masáž zad. To je samozřejmě fór. Je to ten nejbáječnější vaječňák co kdy kdo z rodinky měl a jsem díky němu za hvězdu. Díky za recept.

    Odpovědět

  • VosmekovaKristyna VosmekovaKristyna

    Taky ho letos vyskouším a pak napíšu jak chutná a taky jak se mi poved budu ho dělat po prve :)
    ;-):yes:

    Odpovědět

  • Libor Libor(neregistrovaný)

    Perfektní recept.Musím ho dělat častěji.:-p

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Vendula: dole v komentářích Ivan o tom píše také,že ho měl též hrudkovatý:-(asi se to může stát.

    Odpovědět

  • Vendula Vendula(neregistrovaná)

    Je možné, že by se mi to nějak zdrclo??;-( Krásně zhoustnul, vychladila jsem ve dřezu, míchala a dnes ochutnala a příjde mi, že je to nějaké ...no ne hlaďoučké na jazyku, a to jsem to lila přes sítko

    Odpovědět

  • Kovacka Kovacka (neregistrovaný)

    Salko mám dopredu uvariť, či rovno tam dať také aké kúpim?

    Odpovědět

  • K.Gerin K.Gerin

    Holky komu nezhoustl pridejte trochu skrobu

    Odpovědět

1 2 3 4

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: vaječný koňak jako od babičky domácí vaječnák vaječný koňak recept vaječný konak vaječný koňak pro děti vaječný konak od babičky vaječný koňak vařený vaječný koňak bez vajec domácí vaječný koňak bez vajec domácí vaječný likér dobrý vaječný konak recept na vaječný koňak pravy vajecny konak vaječný likér bez vajec vaječný koňak bez alkoholu vaječný likér domaci vajecny konak nejlepší vaječný likér recept vaječný koňak vajecnak

Zapomněl/a jsem heslo