Mezinárodní den hummusu
Mezinárodní den
Mezinárodní den hummusu si připomínáme každý rok 13. května. Oblíbená, chutná a zdravá pomazánka z cizrny pochází z arabských zemí, a ačkoliv je běžně dostupná v obchodě, doporučujeme si ji vyrobit. Protože domácí je domácí! Navíc je to velice jednoduché a levné.
Recept na hummus pochází z oblasti kolem Libanonu a jde o oblíbené pokrm v mnoha arabských zemí. Tento lahodný dip si našel nakonec cestu do celého světa. Je poměrně snadné (a levné) si jej vyrobit – základní surovinou je cizrna – uvařenou či sterilovanou cizrnu rozmixujte, přidejte 4 lžičky tahini, 4 lžíce olivového oleje, trochu římského kmínu, šťávu z půlky malého citronu a sůl. Poté vše znouv rozmixujte. Pokud je směs příliš hustá, přídávejte opatrně vodu.
Zdravá a chutná pomazánka
K dozdobení se používá čerstvý koriandr, podáváme také ideálně s česnekem a petrželkou. Typickou přílohou k tomuto dipu je chlebová placka pita. Světle hnědým kuličkám cizrny se říká také římský hrách. Tato luštěnina, která má lehce oříškovou chuť, je mimořádná prospěšná našemu zdraví.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Mezinárodní den hummusu?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu