Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Limitovaná mikulášská nabídka

Do obchodu

Kalendář významných dnů

Inspirujte se naším kalendářem plným zajímavých článků o světových či významných dnech, týkajících se jídla a vaření. Kalendář stále doplňujeme a rozšiřujeme o další články tak, aby byl co nejpestřejší.

Dnes, pondělí, 5. prosince

Národní den

Den Sacher dortu

Jak už to často bývá, ty nejlepší věci vznikají náhodou nebo nedopatřením. Jinak tomu nebylo ani v tomto případě. Psal se rok 1832, kníže Metternich… Číst dál

Nejčtenější tento týden

Národní den

Den Bloody Mary

neděle, 1. ledna

Historie koktejlu Bloody Mary je opředena záhadami. Jeho název bývá spojován s mnoha historickými postavami. Podle jednoho zdroje vytvořil tento… Číst dál

Národní den

Den švédských stolů

pondělí, 2. ledna

Metoda podávání jídla formou švédský stolů pochází, jak už název napovídá, ze Skandinávie. Švédsky se jí říká smörgåsbord, což neznamená doslova… Číst dál

Národní den

Den věnečků se šlehačkou

pondělí, 2. ledna

Oblíbené věnečky z odpalovaného těsta bývají plněné krémem z pudinku a šlehačky. Těsto na tuto dobrotu není sice nejsnadnější na přípravu, ale když… Číst dál

Nejbližší významné dny

Národní den

Den Sacher dortu

pondělí, 5. prosince

Jak už to často bývá, ty nejlepší věci vznikají náhodou nebo nedopatřením. Jinak tomu nebylo ani v tomto případě. Psal se rok 1832, kníže Metternich… Číst dál

Národní den

Den polévky gazpacho

úterý, 6. prosince

Gazpacho nepochybně patří k tradičním španělským pokrmům, proto ho dnes můžeme vidět v mnoha různých podobách. Klasická a nejznámější je studená… Číst dál

Národní den

Den s mikrovlnnou troubou

úterý, 6. prosince

První mikrovlnná trouba byla vyvinuta v USA již koncem 40. let dvacátého století, ale domů by ji chtěla málokterá hospodyňka – vážila totiž 340… Číst dál

Svátek

Svátek svatého Mikuláše

úterý, 6. prosince

Na Mikuláše můžeme děti obdarovat různými sladkostmi, ale i ovocem. Obzvlášť potěší vlastnoručně pečené postavičky Mikulášů, čertů či andělů. Můžete… Číst dál

Národní den

Den cukrové vaty

středa, 7. prosince

Cukrovou vatu v dnešní podobě známe teprve od konce 19. století. Vyrábí se za pomoci speciálního přístroje, ve kterém se cukr při vysoké teplotě… Číst dál

Národní den

Den brownies

čtvrtek, 8. prosince

Brownies poprvé upekl v roce 1893 chicagský cukrář na přání majitelky hotelu, ve kterém byl zaměstnán. Od té doby se receptura brownies již trochu… Číst dál

Národní den

Den pečiva

pátek, 9. prosince

Říká se – denní chléb, ale “pečivo” není pouze chleba. Lidé mají mlsné jazyky a neustále vymýšlejí nové chuťové kombinace i tvary, a proto můžeme v… Číst dál

Národní den

Den světlého ležáku

sobota, 10. prosince

Světlý ležák je nejvíce konzumovaným a nejlépe komerčně dostupným druhem piva na světě. Vyrábí se spodním kvašením v otevřené kvasné kádi při nízkých… Číst dál

Národní den

Den bagelu

neděle, 11. prosince

Bagely (čteme “bejgly”) se začaly péct už okolo roku 1610 v židovské komunitě v Polsku. Těsto z pšeničné mouky je podobné rohlíkovému, je však… Číst dál

Svátek

Třetí adventní neděle

neděle, 11. prosince

Třetí adventní neděle nese název stříbrná a vyjadřuje radost z blížící se oslavy narození Ježíše. Zapaluje se třetí svíčka na adventním věnci, která… Číst dál

Národní den

Den perníkových chaloupek

pondělí, 12. prosince

Perníkové chaloupky pečeme a zdobíme nejčastěji v předvánočním čase, “zasněžené” bohatou vrstvou bílkového sněhu, s mřížkami na oknech a krápníky,… Číst dál

Národní den

Den kakaa

úterý, 13. prosince

Do Evropy kakaové boby přivezl španělský dobyvatel Hernando Cortéz až v 16. století, a od té doby se pro nás stalo nepostradatelným. Dovedete si… Číst dál

Národní den

Den zmrzliny

úterý, 13. prosince

Bez zmrzliny se neobejde žádný krásný letní den, mlsají ji rády děti, ale i dospělí. Ať už ovocná kopečková, točená smetanová, nebo rovnou celý… Číst dál

Mezinárodní den

Mezinárodní den čaje

čtvrtek, 15. prosince

Mezi země produkující čaj, které slaví Mezinárodní den čaje, patří: Bangladéš, Srí Lanka, Nepál, Vietnam, Indonésie, Keňa, Malawi, Malajsie, Uganda,… Číst dál

Národní den

Den čehokoli v čokoládě

pátek, 16. prosince

Blíží se Vánoce, a tak připravujeme kokosky, nadýchané štafetky s kávovým krémem, různé druhy slepovaného cukroví, sněhové indiánky a nepečené… Číst dál

Národní den

Den javorového sirupu

sobota, 17. prosince

Javorový sirup je přírodní sladidlo, získávané z mízy javorů (nejčastěji javoru cukrového), která se pak postupným zahříváním a svařováním zahušťuje… Číst dál

Svátek

Čtvrtá adventní neděle

neděle, 18. prosince

Čtvrtá adventní neděle se nazývá zlatá a je ve znamení posledních příprav na nadcházející oslavy Narození Páně. Zapaluje se čtvrtá (poslední) svíce,… Číst dál

Mezinárodní den

Mezinárodní den pečeného selete

neděle, 18. prosince

Samotnému pečení předchází nutné plánování a příprava. Sele se nakládá do nálevu, který může být například se svařené slané vody, do které se přidá… Číst dál

Národní den

Den tvrdých bonbonů

pondělí, 19. prosince

Výroba tvrdých bonbonů má v Čechách již poměrně dlouhou tradici. Například barevné ovocné Bon Pari se u nás vyrábí již od roku 1977, a od té doby se… Číst dál

Národní den

Den sangrie

úterý, 20. prosince

Sangria je sladký, aromatický míchaný alkoholický nápoj tvořený základem z červeného vína, do kterého se přidává soda, pomerančová šťáva nebo šumivé… Číst dál

1 2 3 4 5 7 9

Marie