Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kam na houby? Meteorologická mapa i houbaři hlásí, že už rostou! Nejlépe jsou na tom Jižní Čechy, Ústecko a Benešovsko
Zdroj: Pixabay, silviarita

Stejně jako letos dozrává všechno ovoce o trochu dřív než obvykle, rozjíždí se již nyní pomalu houbařská sezona a houbaři hlásí z českých lesů první úlovky. Pokud patříte mezi podobné nedočkavce, máme pro vás přehled míst, kde máte šanci být při hledání úspěšní.  

Houbařská sezona začíná

Hledání hub si obvykle spojujeme s prázdninovými měsíci nebo s koncem léta a počátkem podzimu, letos ale první houby začínají z mechu nebo jehličí vykukovat již nyní.

Ostatně houbařská sezona oficiálně začíná dokonce již v březnu, kdy se objevují první smržové houby. Její hlavní část pak startuje v dubnu, to je možné již sbírat první jedlé houby. Současné počasí pak dává tušit, že houby budou letos dřív než je obvyklé. 

Kdy rostou houby?

Houby začínají růst hlavně po vydatných deštích, respektive sbírají se asi 10 dnů po nich, pokud po deštích následuje teplé (ovšem ne horké) počasí.

Meteorologové tak již nyní na webu Českého hydrometeorologického ústavu uveřejnili tzv. houbovou mapu ukazující pravděpodobnost růstu hub po celé naší republice. Mapa se bude pravidelně aktualizovat podle toho, kolik napršelo neboli podle vláhových podmínek pro růst hub.

Mapa se totiž vytváří, jak jsme psali již v našem starším článku, na základě hodnoty API30 (index předchozích srážek), která posuzuje nasycení půdy srážkami v předchozích 30 dnech v kombinaci s průměrnými teplotami v posledních sedmi dnech.

Hříbky, kozáky nebo lišky

A protože loni se sezona houbařům moc nevydařila, není divu, že ti nejnadšenější jedinci již míří do lesů, aby si spravili náladu. A po čem se tedy již mohou poohlížet? Pokud je počasí příznivé, začínají se v průběhu května a června objevovat všechny oblíbené druhy hub, které se nejčastěji sbírají, tedy hřiby, kozáky, lišky, holubinky, suchohřiby a mnoho jiných druhů. 

Máte své místečko?

To, zda nějaké houby objevíte, pak závisí hlavně na tom, kam se vydáte. Důležité jej tedy hlavně vybrat místo, kde panují optimální podmínky pro růst hub, tedy ideální teplota a dostatečná vlhkost půdu. Vše se samozřejmě odvíjí i od existence podhoubí, což je právě ten důvod, proč mívají lidé svá ověřená místečka. Právě z něj totiž za ideálních podmínek vyrůstají houby

Řiďte se houbovou mapou

Pokud nevíte, kam na houby vyrazit, můžete si podmínky pro růst hub ověřit na již zmiňované mapě hydrometeorologického ústavu. Zatímco ještě včera hlásila nízkou nebo dokonce velmi pravděpodobnost růstu hub na většině území, nyní se téměř celá mapa pomalu zbarvuje do žluta, což poukazuje na střední pravděpodobnost.

V současnosti to nevypadá příliš dobře na východě Moravy a také v severních a východních Čechách a na severu Středočeského kraje. Na houby je téměř zbytečné vyrážet v Libereckém kraji, tam je situace nejhorší. 

Kde si tedy houby nasbíráte? 

  • V jižních Čechách je to mnohem lepší. Hříbky (např. hřib kovář nebo hřib dubový) nosí z lesa například lidé na Písecku, v okolí Jindřichova Hradce nebo na Táborsku. V lesích kolem Jindřichova Hradce můžete najít i křemenáče, to platí i o Prachaticku. 
  • S plnými košíky se vrací lidé z lesů na Benešovsku. V Brdech můžete najít s trochou štěstí i praváka, dále kováře a klouzky. Na Křivoklátsku zase lidé nacházejí křemenáče, kozáky a pár lišek. Na některých místech můžete narazit ještě na májovky neboli čirůvku májovku
  • První úlovky hlásí lidé i na Ústecku, opět většinou křemenáče a kozáky, případně klouzky.  
  • V Karlovarském kraji se radují houbaři kolem Lokte. Na Sokolovsku se objevují první hřiby kováře a křemenáče
  • Na hřibovité houby se lze vydat i na určité místa na Vysočině. Najít se tu dají i kozáky, babky či masáky. Uspět můžete např. na Třebíčsku, na Jihlavsku nebo u Žďáru nad Sázavou. 
  • Ani na Moravě ale nemusí houbaři smutnit. Úspěchy hlásí houbaři kolem Brna, kteří se z lesů vracejí nejen s hříbky, ale i s bedlami
  • Na Olomoucku jsou to spíš jen ojedinělé kousky, třeba u Hranic se ale houbaři chlubí i úlovky v podobě sírovce. Podobná situaci platí i v Moravskoslezském kraji

Náš tip: Pokud jste byli v lese již úspěšní, můžete si udělat svou první letošní smaženici podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli