Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Meduňka je vytrvalá aromatická rostlina nízkého vzrůstu, která se bohatě uplatní v naší kuchyni. Používáme ji na přípravu léčivých čajů a osvěžujících nápojů, svěžími lístky zdobíme sladké dezerty a výborné poháry, je oblíbenou surovinou na přípravu sirupů a hodí se dokonce i na dochucení smetanových omáček.

Meduňka má příjemnou citrónovou chuť a vůni, proto ji můžeme používat všude tam, kde bychom jinak použili citrón. Krásně provoní  nejen saláty, majonézy, zálivky, octy, ale i omáčky, polévky a další jídla. Několik lístků můžeme vložit do džbánku, doplnit plátkem citrónu a zalít chladnou vodou. Osvěžující nápoj přijde k chuti během horkých dnů.  

Jak pěstovat meduňku

Meduňka je výborná rostlina do bylinkové zahrádky.

  • Snadno se rozmnožuje dělením starších trsů a lze ji pěstovat také ze semínek. Pokud nám stačí jedna rostlina, raději si koupíme předpěstovanou sazenici.
  • Meduňka nejlépe prospívá na teplém a osluněném stanovišti, v lehké a výživné půdě. 
  • Na jednom místě ji můžeme ponechat pět let i více. Starším rostlinám ale prospěje rozdělení.
  • Listy k sušení je třeba otrhat ještě před kvetením nebo hned, jakmile začne rostlina vykvétat. Kvetoucí rostliny již ztrácí příjemnou vůni.
  • K sušení sice používáme jen listy bez tuhých stonků, ale při sběru listů ostříháme i stonky. Rostlina znovu obroste. Listy meduňky sklízíme dvakrát za sezónu.
  • Listy šetrně usušíme a skladujeme v dobře uzavřených sklenicích se šroubovacím víčkem.

Do jídla meduňku přidáváme až na závěr, lístky již nevaříme, aby neztratily příjemnou vůni.

Podle následujícího videoreceptu si můžete připravit meduňkový sirup.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více