Meduňka výrazně voní po citronech. V kuchyni se uplatní do nápojů a dezertů, je vhodná do čaje pro klidný spánek
Meduňka je známá především jako bylinka vhodná na zklidnění rozjitřených nervů a užitečná pro klidný spánek. Používá se jako důležitá součást karmelitánských kapek.
Meduňka má ráda slunce s odpoledním stínem. Roste i na chudší půdě, ale potřebuje závlahu. Množit ji můžeme nejen semeny, ale i dělením trsů. Má příjemně citronovou vůni, ale není kyselá.
Jak meduňku sbírat a konzervovat
Sklízíme listy nebo celé natě těsně před kvetením nebo na jeho počátku. Za příznivých podmínek můžeme mít i 3 sklizně za rok. Sbíráme ji po poledni za suchého počasí. Sušíme ve stínu a průvanu. Neskladujeme ji déle než rok, protože pak už ztrácí účinky i vůni (toto platí pro většinu bylin). Lze ji také nakládat do octa a můžeme z ní vyrobit vynikající sirup.
Jak ji používat v kuchyni
Ozdobí moučníky i dezerty. Využíváme její citronovou vůni do nápojů, salátů, moučníků, omáček, polévek a bylinkového másla. Výborná je do pohárů, jogurtu, želé a pomazánek. Můžeme ji ale použít i v kombinaci s masem, hlavně drůbežím, a rybami.
Jaké jsou léčebné účinky meduňky
Meduňka je součástí tzv. karmelitánských kapek. Povzbuzuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání, křečím a neurózám. Čaj z meduňky před spaním vás zklidní a navodí příjemné sny. Meduňka také snižuje krevní tlak a pomáhá při nachlazení. Čerstvé listy lze přiložit na vřídky, štípance od hmyzu, a dělat z nich i zábaly nebo obklady.
V domácí kosmetice můžeme meduňku využít do koupelí a pleťových masek, nálev pomáhá proti nadměrnému maštění vlasů či obličeje.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Houby v oleji
Přidáno před 9 hodinami
Kroupové rizoto s králičím masem, červenou řepou a koprovou smetanou
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí stripsy z trouby s vlažným dýňovým salátem
Přidáno před 15 hodinami
Diabetické lívanečky s kysanou smetanou a borůvkami
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí prsa s korejskou omáčkou
Přidáno před 21 hodinami
Bábovka s bílým jogurtem
Přidáno 4. 10. 2024 21:38
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Hruškový koláč se smetanou je krásně vláčný a šťavnatý. Nádherně voní podzimním ovocem, skořicí i rumem
Strava starověkých Řeků se nelišila od té dnešní středomořské. Prim hrály olivy, ryby a víno, dezerty se připravovaly i z fazolí
Komentáře