Už znáte kurkumu? „Indický šafrán“ léčí a dělá kari pravým kari
3. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Koření kurkuma dlouho zůstávalo ve stínu indické kořenící směsi známé pod názvem kari. Samotná kurkuma má jemnou chuť a významné léčebné účinky a kari dodává jeho typickou žlutou barvu. A dokonce ji můžete získat z vlastních zdrojů.
Tisíciletá cesta indického šafránu
Tak zní přezdívka kurkumy, která pochází z usušeného a rozemletého oddenku kurkumovníku dlouhého. Domovinou této vytrvalé rostliny je Asie, kde se pěstuje a používá tisíce let. Zmínky o kurkumě se objevují již v prvních lékařských rostlinopisech, kde se říká, že byla pěstována v Babylonských zahradách, jednom ze sedmi divů starověku. Při vykopávkách byly poblíž Nového Dillí objeveny hrnce z období 2 500 let př. n. l, v nichž vědci objevili s pomocí speciální analýzy zbytky kurkumy, zázvoru a česneku. V průběhu staletí se kurkuma rozšířila i do Afriky, Ameriky a zbytku světa. Než se začala běžně používat jako kuchyňské koření, lidé s ní barvili látky, malovali jí na pokožku a léčili s ní různé neduhy.
Mohlo by vás zajímat
Kurkuma v kuchyni
Už jsme zmínili, že kurkuma je nejdůležitější složkou kari koření, které si řada lidí dokonce míchá podle vlastních receptů. Kurkuma se hodí do indické a thajské kuchyně a všude tam, kde potřebujete dodat jídlu sytější barvu. Nebojte se ji přidat do polévek, rizota, omáček, ale také třeba do vaječného salátu, zejména, když žloutky svým zabarvením připomínají spíše bílky. Zajímavou barvu i chuť dodá toto koření také salátovým dresinkům. Možná pro někoho překvapivě se kurkuma objevuje i ve sladkých dezertech. Kromě toho se z ní vyrábějí různé nápoje. Zkusit můžete takzvané zlaté mléko, což je nápoj složený z rostlinného či živočišného mléka kurkumy, pepře, medu a skořice. Mléko ohřejete, přidáte jednotlivé suroviny a je hotovo. Kurkuma se rovněž používá v potravinářském průmyslu jako barvivo, na etiketě ji najdete pod označením E 100.
Mohlo by vás zajímat
Léčivé použití
Nejdůležitější složkou kurkumy je flavonoid kurkumin. Jedná se o antioxidant, který příznivě ovlivňuje funkci jater. Působí protizánětlivě a používá se i na potíže s kloubním aparátem. Má vliv na psychiku a pozitivně funguje na nervovou soustavu. Díky svým protizánětlivým účinkům pečuje také o pokožku, imunitu a zánětlivá onemocnění střev. Podporuje snižování hladiny škodlivého cholesterolu. Existuje zajímavý fakt, a sice, že se kurkuma používá k bělení zubů. Smíchaná s citronovou šťávou také pomůže od bílého povlaku na jazyku.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pramen mládí přímo ve vaší kuchyni: 7 potravin, které zpomalí stárnutí
7 oblíbených grilovacích omáček. Grilované dobroty, ať už zelenina, maso nebo sýry, s nimi budou ještě chutnější
Jak obarvit různé pokrmy? Použijeme přírodní jedlé barvy
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Panenka, lišková omáčka a domácí krokety s cibulkou a slaninou
Přidáno před 18 hodinami
Máslové dortíky s Pikao krémem
Přidáno 16. 6. 2024 07:19
Makový koláč s jablky II
Přidáno 15. 6. 2024 21:35
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno 15. 6. 2024 20:12
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno 15. 6. 2024 17:33
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno 15. 6. 2024 08:37
Přečtěte si Zobrazit více
Jedlíkova cesta kolem světa: Americká kuchyně, to nejsou jen hamburgery a hot dogy
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bábovka s větrníkovou příchutí: Tajemství skvělé chuti je ve voňavém karamelu, při jehož přípravě se nesmí šetřit cukrem