Chytrý rádce, jak se nepřejídat: Když vás honí mlsná, sáhněte po osvědčených věcech
22. 9. 2020 Životní styl
Neovladatelné chutě nás přepadají nejen ve chvílích, kdy máme hlad, ale mnohdy také tehdy, když jsme unavení, ve stresu nebo když se nudíme. Naučte se proto rozlišovat mezi hladem a chutí a s nekontrolovatelnými touhami po jídle rychle zatočte. Zapomeňte na prášky potlačující chuť k jídlu a vsaďte na přírodní prostředky:
1. Voda
Dvě sklenice vody před jídlem zaplní žaludek a sníží nutkání přejídat se. Takto můžete příjem z každého jídla snížit až o 80 kalorií. Vodu ideálně dochuťte citronovou šťávou, ovocem nebo bylinkami.
2. Hořká čokoláda
Hořkou čokoládou potlačíte chutě a navíc si zamlsáte. Nutné je však volit čokolády s vysokým obsahem čistého kakaa, tedy minimálně 70%.
3. Káva a zelený čaj
Káva obsahuje kofein, který zrychlí váš metabolismus a navíc vyvolá dojem sytosti. Kromě toho popíjení kávy zvyšuje hladinu energie, zlepšuje náladu a urychluje spalování tuků. Tímto oblíbeným nápojem, který konzumujte vždy s mírou, do sebe navíc dostanete vitamíny B2 a B5, mangan, draslík, hořčík a niacin. Pokud neholduje kávě, sáhněte po zeleném čaji, který potlačuje chutě stejně a navíc vás nadopuje opravdu silnými antioxidanty, které rozhýbou váš imunitní systém.
4. Jablka
Jablko je snad nejzdravější svačina, jakou si můžete dopřát. Obsahuje totiž vysoký obsah vlákniny a vody a tak vás skvěle zasytí na dlouhou dobu. Kromě toho je v jablkách obsažen i pektin, který se postará o harmonizaci hladiny cukru v krvi.
5. Avokádo a sladké brambory
Avokádo je skvělou ingrediencí, která dodá šmrnc salátům i smoothie. Avokádo je plné vlákniny a mononenasycených (tedy těch zdravých) tuků. Jídla s avokádem vás zasytí na dlouhou dobu, takže díky nim toho přes den mnohem méně sníte. Stejný účinek mají i sladké brambory, které navíc obsahují vitamín A, B6, C a E. V porovnání s běžnými bramborami se mnohem déle tráví, takže vám pocit sytosti dlouho vydrží.
6. Ořechy
Velký hlad můžete rychle potlačit také malou hrstkou ořechů, zejména mandlí. Ty jsou bohatým zdrojem bílkovin, vitamínu E, hořčíku a antioxidantů, takže vašemu tělu prospějí po všech stránkách.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Indické zeleninové kari: Orientální pochoutka je plná zeleniny, rýže a koření
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Komentáře