Každý, kdo vaří nebo peče, někdy utrpěl malou spáleninu nebo opařeninu. Naše babičky věděly, jak ji rychle ošetřit
Při vaření nebo pečení se nám občas stane, že se spálíme. Neopatrně se dotkneme pokličky, pekáče nebo pánvičky, prskne nám na nekrytou část těla tuk, a malá nehoda je hned.
Spáleninu ihned ochladíme proudem studené vody, přesto pořád pálí. Zvláště děti snáší tyto malé nehody těžko. Nepomůže nebo není po ruce žádná mast ani léčivý sprej.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak ošetřit drobnou spáleninu
Babská rada zní:
- Rychlou pomoc poskytne blána z vaječné skořápky.
- Rozklepneme vejce do hrnečku (upotřebíme je později při vaření nebo zmrazíme), stáhneme blanku, která je na vnitřní straně skořápky a přiložíme mokrou stranou na spáleninu.
- Blanka je sterilní, poničenou pokožku neprodyšně uzavře a bez přístupu vzduchu rána vzápětí přestane pálit.
- Necháme blánu úplně uschnout a odrolit. Pak už můžeme spáleninu namazat mastí nebo jinak ošetřit. Vyzkoušeno mnohokrát na vlastní kůži, postup funguje i u malých ploch s opařeninou.
- Pokud jsme při ošetření dost rychlí, můžeme tímto způsobem zabránit i vzniku puchýře.
- Další možností je potřít postižené místo tukem a přiložit plátek syrové brambory.
- Větší a hlubší spáleniny nebo opařeniny ale musí ošetřit lékař.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makový koláč s jablky II
Přidáno před 17 hodinami
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno před 18 hodinami
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno před 21 hodinami
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno 15. 6. 2024 08:37
Polévka z ledového salátu
Přidáno 14. 6. 2024 17:05
Krůtí v pivní marinádě
Přidáno 14. 6. 2024 16:29
Komentáře