Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zmrazování vajec má některá pravidla, která je dobré dodržet. Poradíme, jak na to
Pixabay

Občas se nám může hodit zmrazit vejce na pozdější využití. Mrazíme zvlášť bílky a zvlášť žloutky nebo společně rozšlehanou směs.

Mrazení vajec nám pomůže ušetřit cennou surovinu na pozdější využití, navíc je to snadné a rychlé - jen musíme dodržet několik jednoduchých pravidel:

  • U vajec zmrazujeme pouze jejich obsah, bez skořápek. Bílky se zmrazením nemění, lehce je rozšleháme vidličkou, nalijeme do krabičky, popíšeme počtem bílků a datem uložení. Zmrazujeme je bez přísad.
  • Při zmrazování žloutků musíme přidat podle budoucího použití buď 2 % soli nebo 5 % cukru a společně dobře rozmíchat. Směs nalijeme do plastové krabičky nebo formičky na ledové kostky. Nezapomeneme poznačit, zda jsou to žloutky s cukrem nebo se solí, a připíšeme datum uložení.
  • Při mražení celých rozšlehaných vajec musíme rovněž přidat cukr nebo sůl.
  • Uchovatelnost takto upravených vajec při minus 18–21 °C je maximálně jeden rok.
  • Vejce rozmrazíme při pokojové teplotě. Z bílků se pak dá klasicky vyšlehat sníh, jde to dobře, jen je trochu ohřejeme.

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky