Švédská kuchyně nabízí brusinkovou omáčku i sobí maso – jaké jsou její další oblíben recepty?
Každý, kdo byl někdy v obchodním domě IKEA, zřejmě ochutnal nebo alespoň slyšel o masových kuličkách v hnědé omáčce s kaší a brusinkami. Toto jíldlo je ve Švédsku skutečně oblíbené, tamní kuchaři totiž velmi rádi kombinují kontrastní chutě, nejčastěji právě ve formě slaného masa doplněného nějakým sladkým sosem.
Maso je pro švédskou kuchyni velice typické, což patrně souvisí s mrazivým počasím. Hojně se využívá hovězího, kuřecího, vepřového, jehněčího i skopového masa, na severu je běžné i maso sobí, dále ryby, mořské plody, vejce a mléčné výrobky. Tipli byste si, co je nejpopulárnější švédskou přílohou? Chleba! Pečou ho tu z různých druhů mouky, přidávají do něj semena, ořechy i koření a vyrábí jej dokonce i nasladko.
Napadlo vás někdy, kde se vlastně vzal pojem švédský stůl? Pochází to ze slova smörgåsbord, kdy smörgås je zároveň označení pro velmi oblíbený švédský pokrm složený z žemle, která je obložená sýrem, šunkou, paštikou, krevetami nebo masovými kuličkami a doplněná majonézou nebo jiným typem dresingu.
Související články
Alternativy k těmto receptům
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Guláš na slanině s francouzskou hořčicí
Přidáno před 38 minutami
Škvarky z hokkaidó dýně
Přidáno před 45 minutami
Kuřecí křupavé česnekové nudličky
Přidáno před 5 hodinami
Zelné placičky se sýrem
Přidáno před 10 hodinami
Barevný piškot bez mouky
Přidáno před 12 hodinami
Krůtí kostky v citronové marinádě s žampióny
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Minutkový hovězí guláš: Maso naložené předem do oleje je křehké a měkké, správný gulášový šmak dodají cibule i kapie
Kdo upeče nejlepší mazanec? Podle znamení horoskopu Berani ohromí vláčným tvarohovým, Panny nadýchaným kváskovým
Sezóna kůzlečího masa je tady! Připravte je na Velikonoce s nádivkou nebo na zelenině podle těchto receptů