Jak na první chleba v domácí pekárně? Upéct ho zvládne téměř každý
Pečete v domácí pekárně první chleba a nevíte, jak na něj? Je to opravdu jednoduché, stačí si vybrat recept a můžete začít.
S droždím to nepřehánějte
Nejprve do formy odměříte nebo odvážíte tekutinu a do ní vhodíte sůl, pak přijde zbytek sypkých surovin a navrch, na mouku položíte droždí. Nesmíte to s ním přehánět, na těsto s 500 g mouky opravdu stačí jen 10-12 g čerstvého droždí (nebo kávová lžička sušeného). Pokud dáte droždí mnohem více, může se stát, že místo krásně klenutého bochníčku upečete cihličku s hluboce propadlým středem, tzv. ušák. Stejně se střed bochníku propadne i tehdy, když to v těstě přeženete s tekutinami. Takový "ušatý" chleba se dá jíst, ale asi se s ním nikde nepochlubíte.
Většina domácích pekáren před hnětením předehřívá a tak to vypadá, že se po zapnutí zdánlivě nic neděje. Pekárna je tichá, jen si přihřívá suroviny. Po pár minutách začne krátkými trhanými hnětacími tahy suroviny míchat dohromady a až poté se rozjede naplno - plynulým otáčením háků (střídavě oběma směry) uhněte těsto dohladka. Můžeme při tom kontrolovat hustotu těsta a popřípadě dosypat trochu mouky nebo plastovou stěrkou shrnout dolů kousky těsta, které ulpěly vysoko na bocích formy.
Chvíli před koncem hnětení dá pekárna zvukový signál - je čas přisypat semínka (pokud jste je do formy nedali hned s moukou) nebo choulostivější surovinu, která by se dlouhým hnětením rozbila, třeba plátky dušených hub, kostky sýra, uzeného masa aj.
Kynutí chleba
Následuje první kynutí, po něm se háky párkrát protočí, tím lehce nakynuté těsto promíchají a může kynout podruhé. Mezi druhým a třetím kynutím je těsto znovu kratičce promícháno (háky se protočí podruhé) a pak je čas na vyjmutí háků. Není to bezpomínečně nutné. Pokud se zapečou v těstě a vytáhnete je až z hotového chleba, udělají trochu větší dírky, než když chléb pečete bez nich, to v něm pak po vyklopení zůstanou zespodu jen dvě malé dírky po hřídelích. Háky z těsta vytáhněte rukama namočenýma ve vodě, těsto se na ně nelepí.
Těsto pak kyne naposledy, potřetí a to už pekárnu až do konce programu raději neotevírejte. Pokud přece jen musíte dovnitř nakouknout, tak jen krátce a dejte při zavírání pozor na to, aby víko nebouchlo, nakynuté těsto by mohlo spadnout. Třetí kynutí trvá necelou hodinu a chleba při něm naroste téměř do své budoucí velikosti. Následuje pečení a bytem se sytě rozvoní čerstvý chleba.
Konec pečení ohlásí pekárna zvukovým signálem, a pokud ji nevypnete a chleba nevytáhnete, udržuje ho ještě hodinu v teple. Protože je ale vlhký, horký chleba uzavřený v malinkém prostoru, sráží se v pečce párá, stéká na dno formy pod chleba a ten hodně vlhne.
Chleba z domácí pekárny
A to je celé. Uvidíte, jak pracuje vaše domácí pekárna, kouknete se okýnkem na kynutí těsta a zaručuji vám, že u prvního chleba budete co chvíli chodit nakukovat, jak pečené těsto mění objem a barvu a s radostí budete nosem nasávat tu úžasnou vůni.
Nejjednodušší chleba můžete zkusit podle snadného a vyzkoušeného receptu.
Budete na něj potřebovat trochu žitné chlebové mouky a mouku pšeničnou, ale dá se udělat i pouze z hladké mouky (bude sice více buchtovitý, ale aspoň uvidíte celý proces výroby chleba….a pak, vyzbrojeni zkušeností, můžete přejít na recepty složitější).
Malá poznámka k receptům, dodávaným s koupenou domácí pekárnou, v přibaleném receptáři.
Většinou nejsou moc vhodné a málokdy vyjdou, protože to jsou vesměs překlady a v cizině mají trochu jinou mouku, než máme my.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Novoluní ve Štíru: Býkovi dodají energii buchty s mákem, Střelec potřebuje exotickou polévku a Beran kuře
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Svíčková s horáckým knedlíkem podle Pepy Nemravy: Masu se zeleninou dejte den v chladu, říká účastník MasterChefa
Komentáře