Recepty evropské kuchyně - poznejte kuchyni starého kontinentu
Ačkoliv každý stát má své národní pokrmy a typické suroviny, o evropské kuchyni můžeme říct, že je poměrně pevně propojená – minimálně v tom smyslu, že Evropana na dovolené v evropské zemi nepřekvapí například jiný styl stolování. Zatímco v Asii je běžné jíst venku, pomocí hůlek a ve skupinkách rozdělených podle pohlaví nebo věku, v Evropě téměř všude dostanete klasický příbor složený ze lžíce, vidličky a nože. Taky si skoro všude můžete dopřát předkrm nebo polévku, hlavní chod a moučník. Evropská kuchyně totiž jasně odděluje slaná a sladká jídla, což například ve zmiňované asijské kuchyni není příliš běžné.
Ze všech světadílů právě v Evropě lidé nejvíce milují sýry, a to dokonce natolik, že některé jejich druhy jsou považovány za delikatesy a mohou se i pěkně prodražit. V evropské kuchyni je zcela běžné využívat maso, a to zejména kuřecí, hovězí a vepřové, v přímořských státech samozřejmě i rybí. Typickou přílohou v evropské kuchyni jsou brambory anebo nějaká forma knedlíků (tedy například i noky). Samostatnou kapitolou je chléb. V západní Evropě je běžnější bílý chléb, ve východní části světadílu jedí spíše tmavý. Už jste někdy zkusili Američanovi nabídnout naši českou Šumavu? Budete-li mít příležitost, ukrojte mu krajíc a dostanete ho do kolen!
V Evropě je rovněž silně zakořeněná a rozmanitá pivní kultura. Zlatavé moky se tu vaří téměř v každém státě. Zatímco v České republice a Německu jsou typická spodně kvašená piva a ležáky, v Belgii a Velké Británii holdují svrchně kvašeným alům. Spolu s pitím piva jde ruku v ruce i konzumace pochutin, které se k němu hodí; tedy různých šunčiček, salámů a jiných uzenin.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 1 hodinou
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 3 hodinami
Zapečené kuřecí prso s rajčaty a sýrem
Přidáno před 3 hodinami
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 21 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Přečtěte si Zobrazit více
Babské rady: Deset osvědčených způsobů, jak v domácnosti využít kávovou sedlinu a ušetřit
Rychlá „nouzová“ polévka: Voní bylinkami, báječně chutná, a přitom na ni stačí jen pár surovin, které máte běžně doma
Domácí majonéza z vařených vajec vylepší pomazánky i sváteční bramborový salát. Příprava je snadná a zvládne ji i začátečník