Speciality ruské kuchyně – pelmeně, boršč a další ruské recepty
Od pečených labutí na carském dvoře k náhražkám amerických lahůdek a potravinám na příděl. Historie ruské kuchyně je kostrbatá, tradiční jídla jako pelmeně nebo boršč ale přežijí všechno. Jednou z absolutních ruských klasik je hovězí stroganov. Hovězí svíčková se nakrájí na nudličky, zprudka se orestuje, a pak se k ní přidá cibule, žampiony, rajčata nebo protlak, nakládané okurky a smetana. V rusku se k tomuto „minutkovému guláši“ jedí brambory, ale je možné podávat jej i s rýží.
Rusové jsou podobně jako Češi polévkový národ. Zeleninový nebo i masový boršč je klasika, stejně tak rybí polévka zvaná soljanka. Oblíbené jsou rovněř krémové polévky s nudlemi a zeleninou, například od Tatarů převzatá lapša.
Pelmeně jsou taštičky z tenkého těsta plněné kořeněnou masovou směsí. Pirohy jsou rovněž taštičky, vyrábějí se ze slaného těata a plní se i bramborami nebo zelím. Podávají se vařené a bez ničeho, zatímco pelmeně bývají na talíři zalité smetanou. Stejně tak se servírují i vareniky, které se zase liší tím, že mohou být připravené i nasladko. A když už jsme u sladkých pochoutek, Rusové milují bliny – palačinky z pohankové mouky, nebo také syrniky, což jsou tvarohové lívance podávané s medem a smetanou.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 1 hodinou
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 2 hodinami
Zapečené kuřecí prso s rajčaty a sýrem
Přidáno před 2 hodinami
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 21 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Přečtěte si Zobrazit více
Babské rady: Deset osvědčených způsobů, jak v domácnosti využít kávovou sedlinu a ušetřit
Rychlá „nouzová“ polévka: Voní bylinkami, báječně chutná, a přitom na ni stačí jen pár surovin, které máte běžně doma
Domácí majonéza z vařených vajec vylepší pomazánky i sváteční bramborový salát. Příprava je snadná a zvládne ji i začátečník