Zapomeňte na pilulky na spaní. Ke zdravému spánku vám pomůže toto jídlo!
6. 1. 2021 Životní styl
Ať už jde o rychlý nával energie po šálku kávy nebo ospalost po vydatné večeři, většina lidí osobně zažila, jak jídlo a pití mohou ovlivnit energii a schopnost soustředit se. Stravování i spánek jsou komplexní, což znamená, že neexistuje žádný žolík mezi jídly, který by zaručeně pomohl se spánkem. Existují však některé potraviny, které vám mohou do značné míry spánek zkvalitnit a vy se tak budete probouzet do nového dne čerství a odpočatí.
Specifické potraviny, které mohou ovlivnit spánek
Vědci, včetně odborníků na výživu a odborníků na spánek, provedli různé typy studií, aby dokázali vytipovat nejlepší potraviny ke zlepšení spánku. I když tento výzkum poskytuje důležitá vodítka, není přesvědčivý. Obecně chybí přímé důkazy o konkrétních potravinách, které jsou dobré pro spánek. Řada variant a odrůd většiny potravin navíc znamená, že jejich nutriční profil může být nekonzistentní. Například některé odrůdy červených hroznů mají vysokou hladinu melatoninu (hormonu ovlivňujícího kvalitu spánku), zatímco jiné prakticky žádný. Podnebí a podmínky růstu mohou dále ovlivňovat množství živin v konkrétním produktu. Výběr jídelníčku nemá vliv pouze na energii; může hrát hlavní roli v tělesná hmotnosti, zdraví srdce a hladiny cukru v krvi. Z tohoto důvodu je nejlepší poradit se s lékařem nebo dietologem, než provedete významné zásahy do vašeho každodenního jídelníčku.
Mohlo by vás zajímat
Kiwi
Kiwi je malé, oválné ovoce často spojované s Novým Zélandem, přestože se pěstuje v mnoha zemích. Existují jak zelené, tak zlaté odrůdy, ale zelená odrůda se produkuje v daleko větším množství. Kiwi obsahuje četné vitamíny a minerály, zejména vitamíny C a E stejně jako draslík a foláty. Některé výzkumy zjistily, že konzumace kiwi může zlepšit spánek. Ve studii Columbia University se prokázalo, že osoby, které jedly dvě kiwi hodinu před spaním, usínaly rychleji, spaly kvalitněji a delší dobu.
Mohlo by vás zajímat
Višně a višňový džus
Několik studií, z nichž nejvýznamnější byla vypracována na Luisiana State University, ukázalo, že višňový džus pozitivně ovlivňuje spánek. Bylo zjištěno, že lidé, kteří denně vypili dvě porce ředěného višňového džusu, dosahovali delší doby spánku a spánek měl podstatně lepší kvalitu. Tyto výhody mohou pramenit z faktu, že višně mají nadprůměrnou koncentraci melatoninu, což je hormon, který pomáhá regulovat cirkadiánní rytmus a podporuje zdravý spánek. Višně mohou mít také antioxidační účinek, který na spánek působí kladně.
Mohlo by vás zajímat
Sladové mléko
Sladové mléko se vyrábí kombinací mléka a speciálně vytvořeného prášku, který obsahuje zejména pšeničnou mouku, sladovou pšenici a sladový ječmen spolu s cukrem a řadou vitamínů. V minulosti malé studie zjistily, že sladové mléko před spaním omezovalo přerušovaný spánek. Proč má takto obohacené mléko podobné účinky je nejisté, ale může to souviset s vitamíny B a D, které směs obsahuje. Samotné mléko obsahuje melatonin a některé mléčné výrobky jsou melatoninem obohaceny. Když se krávy dojí v noci, jejich mléko obsahuje více melatoninu a jako takové může být dobrým přírodním zdrojem tohoto hormonu.
Mohlo by vás zajímat
Rýže
Studie provedená na dospělých osobách v Japonsku zjistila, že ti, kteří pravidelně jedli rýži, uváděli, že jejich spánek byl lepší, zatímco ti, kteří jako přílohu jedli více chleba nebo nudle, měli se spánkem problém. Tato studie pouze prokázala souvislost a nemůže jí být přičítán důkaz přímé implikace jevu, ale podporuje předchozí výzkumy, které ukázaly, že konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem přibližně čtyři hodiny před spaním pomáhá usnout. Sladké nápoje a sladkosti byly ovšem zároveň spojeny s horším spánkem, takže se zdá, že ne všechny sacharidy a potraviny s vysokým glykemickým indexem jsou dobrými adepty ke zkvalitnění spánku. Dopad sacharidů na spánek může být ovlivněn tím, co spolu s nimi konzumujeme. Například kombinace malého množství bílkovin s obsahem tryptofanu a aminokyselin, kdy obě tyto látky vyvolávají únavu a chuť na spánek, společně s vhodně vybraným sacharidemmůže tryptofanu usnadnit vstup do cílového centra v mozku. Vysokou hladinu tryptofanu bychom hledali například v kuřecím mase.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak využít jednozrnku? Prastarý druh pšenice má měkká a lehce křupavá zrna, nahradí rýži v rizotu i těstoviny v polévce
Když se řekne pšenice, vybavíme si nejčastěji… Číst více
Kupované vafle můžete jíst rovnou nebo je ohřát, aby chutnaly jako čerstvě upečené
Pokud je máte rádi a jíte je často, zřejmě už dávno máte koupený vaflovač a připravujete své vlastní, ze spolehlivého těsta. Ale ti, kdo vafle jedí… Číst více
Řezník Martin radí, jak v obchodě poznat dobrý špekáček: Kvalitu prozradí nenápadné drobné detaily i barva uzeniny
Krásné počasí je každoročně spojeno s opékáním… Číst více
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Udělat vynikající houskový knedlík není žádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Užívání doplňků stravy může souviset se vznikem rakoviny, zjistili vědci
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 23 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14