Dýně - nejlepší recepty, od polévky po moučník
Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami. Ze zářivě oranžových tykví totiž uděláte nejenom výtečnou krémovou polévku, ale také například skvělé pyré hodící se k pečenému tmavému masu. Výborné jsou i dýňové hranolky nebo dýně zapečená na způsob francouzských brambor. A vynalézavé moderní hospodyňky z dýně umí upéct dokonce i sladký bezlepkový moučník.
Dají se koupit různé druhy dýně, nejběžnější je hokaido, známé jsou také dýně špagetová a dýně máslová. Každý typ má trochu jinou konzistenci a barvu, ale chuťově jsou si víceméně podobné. Pamatujte, že dýni je potřeba dobře okořenit. Nejlepší jsou na to čerstvé bylinky jako třeba oregáno nebo tymián, ale sedne jí i mleté chilli nebo uzená paprika.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 10 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 19 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 22 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
„Il Boemo“ Josef Mysliveček měl na talíři spoustu zeleniny a mohl si pochutnávat na tiramisu, které sloužilo jako afrodisiakum
Hit letošního léta: Na nepečenou bábovku troubu nepotřebujete! Stačí jen forma a malý kastrůlek
Vánočka symbolizuje Ježíše Krista. Za světových válek ji lidé museli péct z brambor