Zavařování - vytvořte sladké i slané zásoby pro horší časy
Pokud se vám letos na zahradě či v sadu nebývale urodilo, narazili jste na kvalitní pláňku, zmrazených a sušených hub už máte habaděj a dumáte, co s novým úlovkem, nebo prostě jen chcete uchovat přebytek navařené omáčky, zavařování může tyto vaše výzvy vyřešit. Zavařováním si navíc vytvoříte domácí, bio a ekologicky šetrnou zásobu potravin na zimu. Ačkoli to tak dělali naši předci a s pokrokem v distribuci potravin se polevilo, dnes už se zavařováním za zpátečníky opět nebudete. Například příprava domácích džemů a kompotů je naopak vysoce módní.
Při zavařování je ovšem třeba pečlivě dbát na hygienu - sterilizovat nádobí, neolizovat příbory a vařečky, ovoce, i zeleninu pečlivě umývat. Sklenice všech možných velikostí je možné zavřít hliníkovými šroubovacími či omnia víčky. Způsobů samotného zavaření je celá řada. Ideální je mít zavařovací hrnec, proveditelné je ale také v obyčejném velkém hrnci, v troubě, nebo třeba i v myčce. Postup u každé z těchto variant se mírně liší, proto vybírejte vždy ten správný.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 16 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 19 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 22 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Vaječná tlačenka může být lahůdkou: Když dodržíte správný postup, snadno ji vyndáte z formy a nerozpadne se
Chytrý rádce, jak se nepřejídat: Když vás honí mlsná, sáhněte po osvědčených věcech
Gougères aneb sýrové jednohubky z odpalovaného těsta. Pečou se jako věnečky a chutnají famózně