Jak se dělá smrkový med. Mladé výhonky sbíráme brzy na jaře, med se uplatní především při nachlazení, ale i jako běžné sladidlo
Mladé smrkové výhonky v sobě mají léčivou sílu, uchovat je můžeme ve formě medu a používat jako sladidlo. Výhonky se dají také sušit a přidávat do čajových směsí, nebo nakládat do alkoholu - voňavé mazání se bude hodit na revmatické klouby.
Mohlo by vás zajímat
Co budeme na med potřebovat
Jak uvařit med do správné hustoty
Druhý den směs přecedíme, přidáme cukr a společně vaříme za stálého míchání. Část tekutiny necháme odpařit tak, aby sirup získal konzistenci medu. Ještě za horka smrkový med plníme do menších sklenic, které zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru na přibližně 15 minut. Sklenice můžeme také zavařit. Poté je uložíme do chladna.
Smrkový med používáme do čaje, uplatní se především při nemocech z nachlazení, ale hodí se i na běžné přislazování (nápojů i pokrmů). Tato dobrota se určitě v kuchyni neztratí, podobně jako další oblíbené sirupy a medy - např. sirup z květů černého bezu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 11 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Med je výborné sladidlo a lze ho využít v mnohých moučnících i jiných pokrmech
Jak připravit sirup z květů černého bezu zastudena. Recepty na lahodné osvěžení z léčivých květů nám poradí
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Komentáře