Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit sirup z květů černého bezu zastudena. Recepty na lahodné osvěžení z léčivých květů nám poradí
Pixabay

Sirup z květů černého bezu má osvěžující a lahodnou chuť. Připravený zastudena má dlouhou trvanlivost, vydrží až do další sezony. Náš článek popisuje jednoduchý postup výroby a je doplněný o oblíbené recepty.

Lahodné domácí sirupy

Od jara do podzimu máme příležitost připravit si zásobu domácích sirupů. Využijeme je v horkých letních dnech do osvěžujících nápojů a v zimě naopak do teplých nápojů pro zahřátí. Zvlášť ceněné jsou sirupy připravované zastudena. Připravujeme je z různých zahradních a planě rostoucích bylinek a rostlin. Jeden z nejoblíbenějších je sirup z květů černého bezu, který oceníme při nemocech z nachlazení.

Květy černého bezu 

Během pěkných slunečných dnů si květy nasbíráme. Na základní dávku potřebujeme 10 pěkných květů (jedná se vlastně o soukvětí z drobných kvítků). Sbíráme je v čistém prostředí a dáváme pozor, aby v nich nebyly mšice. Nejlepší je mít doma dopředu připravenou převařenou a vychladlou vodu. Na deset květů potřebujeme 1 litr převařené vody. Nasbírané květy do ní vložíme.

Jak připravit bezový sirup

Do vody kromě květů vložíme na plátky nakrájený citron. Pokud máme citron v bio kvalitě (nestříkaný), použijeme ho i se slupkami - sirup pak bude mít výraznější citronové aroma. Vše společně necháme luhovat 24 hodin v chladné místnosti. Během luhování směs několikrát promícháme. Po této době tekutinu přecedíme přes plátno (např. přes plenu) a dobře vymačkáme včetně šťávy z citronu

Do scezené tekutiny přidáme 1 dkg kyseliny citronové a 1 kg krystalového cukru. Vše společně mícháme až do rozpuštění - vždy krátce zamícháme a míchání opakujeme přibližně po 15 minutách. Jakmile už se naspodu neusazuje cukr, můžeme sirup začít nalévat do vymytých a v troubě vypařených lahví (vychladlých). Nejlepší jsou šroubovací z čirého skla (např. od alkoholu). Na nalévání se nám bude hodit trychtýř. Na povrch sirupu nalijeme do každé láhve trochu alkoholu (1 lžičku až 1 lžíci). Láhve se sirupem uložíme do chladna. Vydrží nejméně do další sezony, pokud ho hned nespotřebujeme.

 

 

Tento tip je užitečný  (2x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Nové knihy!

v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům