Recepty české kuchyně: Naše vaření stojí na polévkách, omáčkách a knedlících
Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření v Rakousku i Německu, proto tolik milujeme řízky, guláš a především knedlíky, které jsou pro nás možná nejtypičtější přílohou. Houskové patří právě k omáčkám, zatímco bramborové se hodí například k výpečkům se špenátem, nebo dušeným zelím. Vedle knedlíků holdujeme také vařeným bramborám nebo bramborové kaši.
Sváteční jsou pro nás pečínky, tradiční je především kuře nebo kachna. Milujeme smažení v trojobalu, do něhož kromě masa rádi schováme třeba i žampiony, květák nebo hermelín. Jak je zvykem v celé evropské kuchyni, oddělujeme slaná a sladká jídla a obzvlášť si libujeme v moučnících. Různé koláče, bábovky, buchty, záviny či rolády jsou součástí každého správného českého nedělního oběda.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 8 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 22 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Půlhodina zábavy a domácí tavený sýr jen ze tří surovin je na stole! Je levnější, zdravější a jemnější než z obchodu
Jídelní rozmary slavných: Marilyn Monroe pila horké mléko rozmíchané se syrovým vejcem a milovala tahle pečená játra
Bohové ze starých řeckých bájí byli permanentně v „rauši“. Jedli kouzelnou ambrózii a popíjeli víno a nektar