Houbová klasika: Jak na nejlepší smaženici a šťavnaté bedlové řízky?
14. 7. 2021 Vaření
Češi jsou národem houbařů! Uklidňující procházka po lese s košíkem je sama o sobě příjemnou zábavou třeba na chalupě, ale fakt, že z nasbíraných hub se dá vyrobit nějaká dobrota, je ještě lepší! Dnes vám přinášíme osvědčené recepty na tři nejtradičnější houbová jídla; smaženici, řízky z bedlových klobouků a bramboračku. Dobrou chuť!
Dokonalá smaženice
Smaženice (též míchanice) je jednoduché, rychlé a lahodné jídlo, které to ale má trochu těžké hlavně u dětí. Přeci jen, mazlavá, kašovitá konzistence nesedí každému. A přitom je to pokrm tak typický pro českou i slovenskou kuchyni! Jeho základem jsou čerstvé houby a vejce a uvařit ho zvládne opravdu každý. Různé druhy hub očistíme a nakrájíme. Na rozehřátem tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku a houby k ní přidáme. Krátce orestujeme a dochutíme mletým kmínem. Dusíme do měkka a pak přidáme vejce rozšlehané se solí. Mícháme, dokud jídlo nezhoustne a podáváme ještě teplé s čerstvým chlebem. Náš tip! Smaženici nedělejte na oleji, ale na živočišném tuku. Máslo je super, domácí sádlo ještě lepší.
Kdo naopak miluje houby, ale nedokáže se srovnat s onou smaženicovou konzistencí, ten může zkusit z míchanice udělat výbornou polévku, která perfektně zachutná večer během letní bouřky.
Bedlové řízky
Podařilo se vám objevit krásně rostlé bedly s širokými klobouky? To si říká o řízky! Bedly mají plnou chuť, na obalování jsou tedy ideální. Bedlové kloubouky stačí jemně očistit, osolit a obalit je v klasickém trojobalu - mouka, vejce strouhanka. Náš tip! Do strouhanky můžete přidat chilli, mletou papriku či strouhaný sýr, do vajíčka utřený nebo sušený česnek. Pečeme v troubě, případně smažíme opět ideálně na másle či sádle.
Houbové miniřízečky se dají udělat i z jiných druhů hub. Vyzkoušejte například tento recept, který vám zároveň prozradí, jak obalit více kousků najednou.
Bramboračka jako od babičky
Bramboračka je tradiční polévkou české kuchyně, jejíž základ tvoří brambory, kořenová zelenina a především majoránka, bez které to opravdu nejde. Do poctivé bramborky ale rozhodně patří také houby, ideálně čerstvé. Nejlepší jsou hříbky, ale využijete i babky. Anuše Kejřová ve své Úsporné kuchařce radí využít do bramborové polévky zbytek houbové omáčky. Díky tomu spotřebujete, co by se jinak třeba vyhodilo, a polévku pak navíc už nemusíte zahušťovat jíškou.
Vydatnou bramboračku pro hladové jedlíky uvaříte podle tohoto receptu:
Náš tip! Chcete-li sobě nebo rodině dopřát něco opravdu speciálního, pusťte se do zapečené bramboračky. Je to trochu nezvyklé a mírně pracné, ale stojí to za ochutnání a s tímto receptem to jistě zvládnete!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Příprava houbových placiček nám zabere méně času než smažení hub v trojobalu. Vyzkoušejte nejlepší rychlé recepty
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 2 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 15 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Domácí hrníčkový perník: Vláčný a voňavý je díky vlašským ořechům i koření. Jednoduchý moučník je brzy na stole
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní