Speciality ruské kuchyně – pelmeně, boršč a další ruské recepty
Od pečených labutí na carském dvoře k náhražkám amerických lahůdek a potravinám na příděl. Historie ruské kuchyně je kostrbatá, tradiční jídla jako pelmeně nebo boršč ale přežijí všechno. Jednou z absolutních ruských klasik je hovězí stroganov. Hovězí svíčková se nakrájí na nudličky, zprudka se orestuje, a pak se k ní přidá cibule, žampiony, rajčata nebo protlak, nakládané okurky a smetana. V rusku se k tomuto „minutkovému guláši“ jedí brambory, ale je možné podávat jej i s rýží.
Rusové jsou podobně jako Češi polévkový národ. Zeleninový nebo i masový boršč je klasika, stejně tak rybí polévka zvaná soljanka. Oblíbené jsou rovněř krémové polévky s nudlemi a zeleninou, například od Tatarů převzatá lapša.
Pelmeně jsou taštičky z tenkého těsta plněné kořeněnou masovou směsí. Pirohy jsou rovněž taštičky, vyrábějí se ze slaného těata a plní se i bramborami nebo zelím. Podávají se vařené a bez ničeho, zatímco pelmeně bývají na talíři zalité smetanou. Stejně tak se servírují i vareniky, které se zase liší tím, že mohou být připravené i nasladko. A když už jsme u sladkých pochoutek, Rusové milují bliny – palačinky z pohankové mouky, nebo také syrniky, což jsou tvarohové lívance podávané s medem a smetanou.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 18 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zvýraznit chuť vývaru: Kosti, maso i zeleninu nejdříve předpečeme, výslednou chuť pak dotáhne koření i citron
Peče celá země: Do finále se probojovaly Jana, Lucie a Martina. Tohle jsou jejich tajná přání!
Jak se starat o krájecí prkénko? Pomůže kokosový olej i obyčejná sůl s citronem!