Dýně - nejlepší recepty, od polévky po moučník
Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami. Ze zářivě oranžových tykví totiž uděláte nejenom výtečnou krémovou polévku, ale také například skvělé pyré hodící se k pečenému tmavému masu. Výborné jsou i dýňové hranolky nebo dýně zapečená na způsob francouzských brambor. A vynalézavé moderní hospodyňky z dýně umí upéct dokonce i sladký bezlepkový moučník.
Dají se koupit různé druhy dýně, nejběžnější je hokaido, známé jsou také dýně špagetová a dýně máslová. Každý typ má trochu jinou konzistenci a barvu, ale chuťově jsou si víceméně podobné. Pamatujte, že dýni je potřeba dobře okořenit. Nejlepší jsou na to čerstvé bylinky jako třeba oregáno nebo tymián, ale sedne jí i mleté chilli nebo uzená paprika.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí marshmallow
Přidáno před 2 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 2 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 4 hodinami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 19 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se zrodil buřtguláš? Ve Vídni letěl ten klasický, tak Češi vymysleli jeho levnější variantu
Jak uplést vánočku z osmi pramenů? S podrobným videonávodem je to hračka a vánočka bude kralovat svátečnímu stolu
Jak podle cukráře Josefa Maršálka dovést k dokonalosti laskonky a makronky? Fígl je v přípravě italského a švýcarského sněhu