I šlehačka má svá tajemství. Na výrobu té domácí stačí dvě ingredience
10. 3. 2021 Tipy a triky
Jestli by něco nemělo chybět v kuchyni, pak je to kelímek smetany ke šlehání, která nás záchrání v očích nečekané návštěvy. Stačí ji totiž ušlehat, ozdobit ovocem či přidat na porci zmrzliny a rychlé pohoštění je na světě. Jenže co když není po šlehačce v lednici ani památky? Poradíme vám, jak si poradit!
Domácí šlehačka
Ať už stojí hosté za dveřmi, anebo vás honí jenom mlsná a doma není nic, čím byste utišili chutě, hravě si poradíte s čtvrtlitrem plnotučného mléka a půlkou kostky másla. Mléko zahřejete, přidáte k němu na kostky nakrájené máslo a za stálého míchání necháte rozpustit. Pozor, mléko se nesmí vařit. Směs vlijete do mixéru, asi tři minuty mixujete, což obsah zchladí a jakmile bude zcela studený, vložíte alespoň na hodinu do ledničky. Pokud se rozhodnete pro sladkou verzi šlehačky, přisypejte moučkový cukr ve fázi, kdy se mléko rozpouští s máslem. Vychlazenou směs z lednice už dále zpracováváte jako kupovanou smetanu ke šlehání.
Mohlo by vás zajímat
Šlehačková historie
Možná byste to do šlehačky neřekli, ale jde o velmi starou „dámu“. První recepty na šlehačku se totiž objevily už v roce 1549 v Itálii a v roce 1604 ve Francii. Šlehačce se dříve říkalo mléčný sníh, jak je možné se dočíst ve starých italských a francouzských gastronomických záznamech. Nápaditou variantu šlehačky pak představuje anglický recept z roku 1545 s vaječnými bílky a růžovou vodou. Až do 19. století se doporučovalo šlehání větvičkou vrby. Při představě, jak dlouho musela nebohá kuchařka šlehat, bychom si tuto pochoutku snad i raději odřekli.
Mohlo by vás zajímat
Znáte Crème Chantilly?
Nepředstavujte si nic, co byste si nemohli dát i vy. Tenhle honosný název totiž není nic jiného, než slazená šlehačka. Někteří kuchaři, ale i autoři kuchařských knih v těchto dvou pojmech nerozlišují a používají pouze termíny šlehačka sladká a šlehačka přírodní. Pak jsou ovšem i odborníci, kteří se naopak striktně drží jednoho pojmenování, a existuje pro ně buď šlehačka, nebo Crème Chantilly. Vynález sladké šlehačky bývá připisován Françoisovi Vatelovi, šéfkuchaři z Château de Chantilly, který žil v polovině 17. století. Jenže jméno Chantilly je poprvé spojeno se šlehačkou až o století později, kdy se baronka d'Oberkirch rozplývala nad krémem podávaným na obědě v Chantilly. Jelikož nevěděla, co to je, nazvala šlehačku jednodušše na krém Chantilly. Název se nejspíš vžil i proto, že zámek Chantilly byl symbolem jedinečných gurmánských zážitků a rájem všech labužníků tehdejší doby.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Tipy, čím nahradit smetanu: Poradíme vám, jaké jsou alternativy ke šlehačce
Časté chyby při rozpouštění čokolády: Vyzkoušejte tipy pro dokonalý výsledek
Desatero na téma smetana a šlehačka: Jak se od sebe liší a v čem jsou stejné
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12