Recepty evropské kuchyně - poznejte kuchyni starého kontinentu
Ačkoliv každý stát má své národní pokrmy a typické suroviny, o evropské kuchyni můžeme říct, že je poměrně pevně propojená – minimálně v tom smyslu, že Evropana na dovolené v evropské zemi nepřekvapí například jiný styl stolování. Zatímco v Asii je běžné jíst venku, pomocí hůlek a ve skupinkách rozdělených podle pohlaví nebo věku, v Evropě téměř všude dostanete klasický příbor složený ze lžíce, vidličky a nože. Taky si skoro všude můžete dopřát předkrm nebo polévku, hlavní chod a moučník. Evropská kuchyně totiž jasně odděluje slaná a sladká jídla, což například ve zmiňované asijské kuchyni není příliš běžné.
Ze všech světadílů právě v Evropě lidé nejvíce milují sýry, a to dokonce natolik, že některé jejich druhy jsou považovány za delikatesy a mohou se i pěkně prodražit. V evropské kuchyni je zcela běžné využívat maso, a to zejména kuřecí, hovězí a vepřové, v přímořských státech samozřejmě i rybí. Typickou přílohou v evropské kuchyni jsou brambory anebo nějaká forma knedlíků (tedy například i noky). Samostatnou kapitolou je chléb. V západní Evropě je běžnější bílý chléb, ve východní části světadílu jedí spíše tmavý. Už jste někdy zkusili Američanovi nabídnout naši českou Šumavu? Budete-li mít příležitost, ukrojte mu krajíc a dostanete ho do kolen!
V Evropě je rovněž silně zakořeněná a rozmanitá pivní kultura. Zlatavé moky se tu vaří téměř v každém státě. Zatímco v České republice a Německu jsou typická spodně kvašená piva a ležáky, v Belgii a Velké Británii holdují svrchně kvašeným alům. Spolu s pitím piva jde ruku v ruce i konzumace pochutin, které se k němu hodí; tedy různých šunčiček, salámů a jiných uzenin.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 11 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Maléry v kuchyni: Rady, jak zachránit zkažené polévky a triky, jak je vylepšit
Byliny v kuchyni: Víte, proč se muchovníku říká rozinkový strom a jak chutnají jeho plody?
Vítěz MasteChef Česko 2020 Roman Staša nám prozradil, jak vylepšit obyčejnou smaženku. Fígl je v dvojím obalování a hořčici