Grilování: BBQ, rituály na lávových kamenech i rychlovka v troubě
Ne, že bychom ho po léta neznali, nicméně boom grilování do našich zemí dorazil ze Západu až po revoluci. A jeho obliba stále roste úměrně dostupnosti levných zahradních grilů a grilovacích uhlíků. Grilování a BBQ je oblíbenou společenskou událostí i víkendovou rodinnou aktivitou. Grilovat se dá ledaskde a ugrilovat se dá ledacos (maso, zelenina, ovoce i houby) a zejména ze zahradních grilů bývá chuť výsledného pokrmu jedinečná (někdy i trochu "uzená").
Je ovšem třeba mít na vědomí, že všeho moc škodí. Grilovat v troubě, nebo i nepřímo či přes kameny je relativně šetrnější. Oblíbenější způsoby grilování ale přinášejí krom příjemně výrazné chuti také zvýšení rizika zdravotních problémů (vlivem vzniku karcinogenních látek). Zejména přímé grilování na otevřeném ohni proto raději berte jako sváteční záležitost. A na svátky je třeba pořádná příprava, aby stály za to!
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 9 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Šlehačková bábovka s bílou čokoládou a opilými rozinkami. Poradíme, jak mít těsto zcela hladké a bez hrudek
Houbová směs dodá bramborovým plackám jedinečnou chuť: Díky kmínu budou krásně vonět, přitom příprava zabere jen chvíli
Mrkvový tatarák od vítěze Pohlreichova souboje restaurací: Šéfkuchař Salabky prozradil důležitý trik na správnou přípravu mrkve