Magdalena Dobromila Rettigová a její nejlepší recepty
Magdalena Dobromila Rettigová, dívčím jménem Artmannová, byla spisovatelka, dodnes známá především jako autorka Domácí kuchařky. Na našem webu najdete její nejlepší recepty.
Magdalena Dobromila Rettigová se narodila 31. ledna 1785 ve Všeradicích (okres Beroun), zemřela 5. srpna 1845 v Litomyšli.
Slavná autorka - hlavně knih o vaření
Jako spisovatelka byla velmi plodná. Nejprve uveřejňovala drobné prozaické i veršované práce, postupně vydala několik knih povídek určených především dospívajícím dívkám. Byla výbornou vypravěčkou, můžeme ji pokládat za zakladatelku české červené knihovny. Z toho vyplývá, že její tvorba nikdy nedosahovala vysokých uměleckých kvalit.
Později se věnovala výhradně literatuře prakticky zaměřené. Největší význam má šířením národního vědomí a osvěty v ženském měšťanském prostředí především díky své Domácí kuchařce (poprvé vydané 1826 s podtitulem Pojednání a masitých a postních pokrmech pro dcerky České a Moravské), kterou nejenže rozšířila znalectví kuchyně a sbírku kuchařských receptů, ale přispěla i k rozšíření českého jazykave výše zmíněných kruzích.
Související články
Alternativy k těmto receptům
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 17 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na kočičáka neboli variantu staročeské lepenice: Roli hrají škvarky i druh masa
Připravte si fantastické jednohubky v retro stylu nebo v moderní úpravě. Těmito fígly je vylepšíte
Champurrado - horká mexická čokoláda je nejlepším nápojem na zahřátí do chladných dnů. Se skořicí provoní celý dům