Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
17. 5. 2024 Ostatní
Hned několik restaurací a kaváren z různých koutů naší vlasti bylo nominováno do soutěže Interiér roku. Posezení v těchto podnicích oceníte nejen po gastronomické stránce, ale ještě v nich potěšíte svého ducha a oko. Z těchto restaurací se vám zkrátka ani nebude chtít domů.
Soutěž Interiér roku ukazuje zajímavé vnitřní prostory
Soutěž Interiér roku vznikla v roce 2015 se záměrem soustředit se na samotné interiéry. Od té doby každý rok odborná porota oceňuje výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty nebo interiérovými designéry, a to v devíti kategoriích.
Kromě soukromých interiérů se soutěž zaměřuje i na ty veřejné, a tedy i na kavárny, restaurace a hotely. Do soutěže se každý rok zapojují interiéry dokončené ve sledovaném období. Ve úterý 14. 5. 2024 byli vyhlášeni vítězové již devátého ročníku soutěže, a to za rok 2023. A kdo se v kategorii restaurací nejlépe umístil?
Mohlo by vás zajímat
Vítězem je šumperský Hotel Perk
Vítězem kategorie Veřejný interiér I, do níž patří právě kavárny, restaurace a hotely, se stal šumperský Hotel Perk společně s hotelovou restaurací. Funkcionalistická budova je jednou z nejvýraznějších staveb Šumperka a ideálním místem na dovolenou a východiskem pro výlety do Jeseníků. Rekonstrukce, jejímž autorem je MgA. Lucie Koldová, měla za cíl připomenout původní prvorepublikovou atmosféru.
Nová kavárna na Hlavním nádraží
Do finále se probojovala rovněž nová kavárna Foyer Café ve Fantově budově, tedy v původní budově pražského Hlavního nádraží, jejímž architektem byl Josef Fanta. Ta přibyla k původní vyhlášené Fantově kavárně a byla vybudována v bývalé čekárně pro cestující I. a II. třídy.
Právě její výzdoba byla zcela poničena, když dráhy sál překlenuly dalším stropem, aby vybudovaly nové kanceláře. Vše tak muselo být vytvořeno zcela nové. Součástí oceněného projektu byly i další sály a prostory překrásné secesní nádražní budovy, které si nyní můžete prohlédnout v rámci komentovaných prohlídek.
Další zajímavé pražské podniky
Do soutěže Interiér roku bylo nominováno v příslušné kategorii celkem 32 interiérů, z nichž devět bylo pražských. Z těch, co nepostoupily do finále, je zajímavá rovněž restaurace Marie B, která se nachází v domě U Zeleného stromu patřícímu Židovské obci, který už více než 30 let čeká na rekonstrukci.
Zážitková restaurace s otevřenou kuchyní Marie B je novým projektem sítě Ambiente. Zajímavé na ní je, že nemá menu a kuchaři připravují jídla ze surovin, které v ten den mají zrovna k dispozici.
Za návštěvu určitě stojí i další z nominovaných kaváren, a sice Kofínno v bývalé továrně Waltrovka, která vás naláká nejen na působivý interiér, ale i na výběrovou kávu, skvělá vína a vynikající pokrmy z lokálních surovin.
Na fotografie zajímavých kaváren a interiérů se můžete podívat v naší fotogalerii:
Náš tip: Atmosféru jako v kavárně si můžete udělat i doma. Třeba, když si upečete větrník na plech podle našeho receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
Legendární Café Imperial: Jak šel čas s kavárnou, kde se točil film Kristián a vzduchem někdy létaly koblihy
Historie a lidé kolem pražské kavárny Slavia: Na absintu si tady pochutnával Seifert, na kafe sem chodili i Werich a Horníček
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Malá domácí kavárna aneb Jak si připravit doma ten svůj nejlepší šálek kávy
Kde mají v Praze nejlepší věnečky a kolik stojí? První místo získává retro kavárna na Vinohradech, za 45 Kč kvalitu nečekejte
Nejoblíbenější kavárny a cukrárny v Praze podle recenzí: Nejlepší větrník mají ve Světozoru, pro punčák si zajeďte na Žižkov