Seitan, tužší verze (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Suroviny pro 12
12
Nutriční hodnoty
Energie | 5 577 kJ / 1 333 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 118,61 g |
Tuky | 13,51 g |
Vláknina | 32,23 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,20 g |
Sůl | 15,00 g |
Sacharidy | 170,50 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
PROČ? Rozhodli jste se z etických nebo zdravotních důvodů omezit konzumaci masa? Tady máte perfektní náhradu. Nebojte se lepku, pokud není v mouce spojen se škrobem, je mnohem lépe stravitelný!
KLOBÁSY: Pro výrobu uzenin/klobás ubereme lepku (300 g na 500 ml mokré složky) Můžeme přidat uvařené kroupy/rýži, ovesné vločky, ořechy, vločky studeného kokosového tuku (aby nám zůstaly tučná oka, musí být tuk i těsto při zpracování a tvarování klobásek studené). Velmi se hodí (uzená) paprika, sójovka, BBQ omáčka, houby... nebojme se HODNĚ OCHUTIT A OSOLIT. Pro lepší tvar a pevnost klobásky natěsno balíme do potravinové fólie, konce svážeme a následně taktéž vaříme v páře.
KARBANÁTKY: tak tady se můžete hodně vyřádit. Seitanovou mouku zde nepřidáváme v takovém množství, prim může hrát celá škála jiných zdravých surovin. Doporučuji karbanátky potřít olejem a péct v troubě.
OCHUCENÍ: vodu můžeme z části nahradit jinou mokrou surovinou, např. vývarem nebo rovnou vařenou zeleninou, rajským protlakem, tofu, uvařenými luštěninami... fantazii se meze nekladou. Poměry musíte vychytat, ale pamatujte: raději mokřejší, než příliš suché těsto. To platí i v pekařině u kynutých těst.
POZNÁMKA: recept inspirovaný stránkou www.eat-this.org/seitan-selber-machen/
Počet porcí je potřeba brát s rezervou. Vychází na 8-12 porcí, v závislosti na hladu strávníků a způsobu dalšího zpracování.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
1. 2. 2022 15:52
1. 2. 2022 14:04
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 38 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Právě bylo uvařeno:
Míša dezert ve skleničce
selloiva@gmail.com uvařila před 5 minutami
Šunkofleky
Petra.zalis uvařila před 9 minutami
Koláč s hroznovým vínem
Sasenka uvařila před 20 minutami
Falešný španělský ptáček
Ljenka uvařila před 39 minutami
Moje bulharka
3petr84 uvařila před 1 hodinou
Šneky z listového těsta
AndreaMarie12. uvařila před 1 hodinou
Nadýchaná bábovka s vaječným konakem
eskymak uvařila před 10 hodinami
Buchta s jablky a čokoládovou polevou
Sluncejasne uvařila před 10 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Wanilor uvařila před 11 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Michaela1818 uvařila před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Další recepty
Suroviny: seitan, mouka cizrnová, droždí lahůdkové, sůl, koření houbová variace, voda, cibule, pepř, ocet, cukr
Seitan, tužší verze (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q970
2 názory