Chléb žitný kváskový bez hnětení
Suroviny pro 1 kus
1 kus
Nutriční hodnoty
Energie | 7 976 kJ / 1 906 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 47,80 g |
Tuky | 7,38 g |
Vláknina | 40,54 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,42 g |
Sůl | 16,00 g |
Sacharidy | 391,91 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Chléb ze žitné mouky v troubě už nevyskočí, jako je tomu u chlebů z jiných druhů mouky, nepraská a má krémovější střídku. Oblíbila jsem si žitnou chlebovou mouku z Věrovan (fialová), z jiných není chléb tak vláčný a jemný. Chléb lze nakrájet na cca 17 krajíců po 50 g.
Peču ve dvou různých formách, z Lidlu 32x13x7 je nižší a delší, ve formě Banquet 27x14x7je zase vyšší a kratší a krajíců je méně. Časy pečení jsou orientační, uprav si je podle pečicích vlastností své trouby.
Upečený chléb uchovávám v chlebníku v utěrce, kterou po 2, 3 dnech měním za suchou, vydrží opravdu dlouho.
V létě připravuju rozkvas ráno, protože je rychleji nakynutý a večer peču, v zimě jej připravuju večer a dopoledne peču.
Kvásek vydrží v lednici několik dní, možná jej bude potřeba mezi dvěma pečeními přikrmit troškou vody a lžící žitné mouky (octový zápach=hladový kvásek). Žitný kvásek lze založit doma, což není zrovna jednoduché nebo jej získat už hotový (viz. kvásková mapa).
Na závěr - nikdy si nezapomeň z rozkvasu odebrat trošku na další pečení!
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 4 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 6 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 6 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 8 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 21 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Peřinková buchta s pudinkem
LucieLP uvařila před 49 minutami
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
Katerina98 uvařila před 1 hodinou
Brambory dušené na másle
Robyjika uvařila před 2 hodinami
Rybízový hrnečkový koláč s drobenkou
Madleova uvařila před 2 hodinami
Kapustová polévka s červenou řepou
ing.zdenek.trojan@seznam.cz uvařila před 2 hodinami
Polská omáčka s vepřovým jazykem
daninako uvařila před 3 hodinami
Lahodné kuře-pečené v marinádě
Jan Nemec uvařila před 3 hodinami
Hlávkový salát se škvarečky
dexulka uvařila před 3 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem, špenátem a sýrovo-smetanovou omáčkou
Zdenka13 uvařila před 3 hodinami
Kynuté jahodové knedlíky
Jamca uvařil před 3 hodinami
Další recepty
Suroviny: mouka žitná chlebová, voda, sůl, kvas žitný, med tekutý, cibule sušená smažená, kmín celý, ořechy, bylinky, kustovnice, olivy, rajče sušené, máslo
Chléb žitný kváskový bez hnětení
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NkD2L
0 názorů