Nebojte se ušáka! Tipy a triky, jak na králičí maso, aby bylo měkké a voňavé
16. 3. 2021 Tipy a triky
Králík je snad i kvůli Velikonocům jakýmsi zvířecím symbolem příchodu jara. Jeho maso je výborné pro využití v kuchyni, protože je zdravé a díky nepříliš výrazné chuti je možné upravit jej na mnoho způsobů. Kuchařky ale často mívají problém s tím, že je králičí pečínka tuhá nebo nepříjemně voní. Jak si s tím poradit?
Dietní a křehký králík
„Furt králíka, každej den máme králíka, ani Pinďa to už nežere. Viď, Pinďo, že už taky nechceš králíka?” stěžuje si malý Jiříček ve slavné české komedii Slunce, seno, jahody - a vlastně se mu nemůžeme divit. Zejména na venkově, kde je možné králíky i přímo chovat, bylo maso z ušáků vždy jedním z nejdostupnějších, a proto se na stole objevovalo velmi často. Ačkoliv je to maso jemné, dietní a je možné upravit jej na mnoho způsobů, každé jídlo se jednou může přejíst. My vás ale nyní naučíme, jak králičí maso připravit tak, že se k němu budete rádi vracet znovu a znovu.
Mohlo by vás zajímat
U každého masa platí, že je potřeba trochu se seznámit s jeho původem, než daný kus koupíte. U králičího je to dvojnásob důležité. Pokud ušáky nechováte vy nebo nějaký váš příbuzný, známý či soused, a kupujete králičí maso „od cizích”, choďte pro něj nejlépe do kvalitního řeznictví. V supermarketech jej kupujte zásadně chlazené. Maso by mělo být světle růžové, pružné a rovněž by mělo hezky vonět. Tak se pozná, že je maso mladé, a to je nejvhodnější. Doma pak králíka můžete zamrazit, tak vám vydrží i rok, případně jej uložte do lednice, kde však maso skladujte maximálně tři dny. Ale ani starší králičí maso nemusí hned letět do koše, jen je potřeba jej před zpracováním trochu ošetřit, aby výsledný pokrm nebyl tuhý. Stačí maso den před přípravou důkladně potřít olivovým olejem a nechat jej takto naložené až do začátku vaření. Díky tomu ušák hezky povolí a bude opět křehký.
Mohlo by vás zajímat
Na vaření je nejvhodnější koupit hřbet nebo kýtu. Králičí maso je bohaté na bílkoviny a ze všech druhů masa navíc obsahuje nejméně cholesterolu, proto je dobré i pro dietáře. Zároveň v něm nenajdeme zbytečně moc tuků, což ale částečně způsobuje, že králičí maso samo o sobě nemá příliš výraznou chuť a není zrovna nejšťavnatější. Má to ale i své výhody; díky tomu je maso možné kombinovat na tisíc způsobů. Nejlepší a nejtradičnější je králík na smetaně, protože krémová omáčka jde ruku v ruce s jemností masa. Ušák je ale vhodný i pro výrobu vývaru a polévek a pro své výživové hodnoty se často objevuje v krmivu pro domácí mazlíčky.
Mohlo by vás zajímat
Vynikající je ale také králičí pečínka. Aby maso nebylo vysušené, doporučujeme péct králíka obaleného plátky slaniny, která výsledku dodá šťávu, ale i šmak. Totéž zajistí pečení králíka na česneku a cibuli. Cibule při pečení navíc lehce zkaramelizuje, což dodá chuť masové šťávě. Králičí maso je přirozeně trochu nasládlé, což se ke karamelizované cibulce skvěle hodí. Vhodným kořením ke králičímu je rozmarýn, skvělý je rovněž králík pečený na hruškách či jablkách.
Mohlo by vás zajímat
Pečete-li králičí stehna, můžete je stroužky česneku i přímo prošpikovat. Králičí maso pečené s cibulí a česnekem navíc není třeba dosolovat, což opět ocení milovníci zdravého životního stylu. Kombinace všech tří věcí, tedy cibule, česneku i slaniny, celou pečeni skvěle provoní, což oceníte zejména u staršího králíka, který může mít pro ušáky typický odér, který nejde pod nos úplně každému.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Chutě známých politiků: Miloš Zeman má nejraději brambory na loupačku
V seriálu "Chutě známých politiků“ jsme si dosud… Číst více
Chutě známých politiků: Macron miluje cordon bleu, jídelníček mu ale hlídá manželka
V seriálu "Chutě známých politiků" se podíváme do… Číst více
Psí polévka – tradiční pokrm Kimů a Stalinovy šestihodinové večeře. Jak jedli světoví diktátoři?
Kobří guláš, psí polévka i salát z česneku – tak… Číst více
Chutě známých politiků: Boris Johnson sní prostě vše. Jaký je jeho recept na hubnutí?
To, jak vypadá Boris Johnson, bývalý starosta… Číst více
Chutě známých politiků: Barack Obama vaří vlastní pivo a miluje chilli
Asi každý uzná, že Barack Obama byl jeden z… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Ryby jsou plné vitamínů a zdravých tuků. Podle čeho poznáte opravdu čerstvý kousek?
S perfektní domácí majonézou ušetříte: Budou vám stačit jen tři ingredience
16 receptů s králičím masem: Vybírejte mezi českou klasikou či luxusní úpravou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 15 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 18 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 20 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Byliny v kuchyni: Je řeřicha nejzdravější rostlinou světa? Vypěstujete ji ve vatě za pár dní
České superpotraviny hravě strčí do kapsy ty exotické. Do některých byste jejich schopnosti neřekli
V troubě snadno zavaříme větší množství sklenic i bez zavařovacího hrnce. Poradíme, jak na to