Tajemství polské kuchyně - nejoblíbenější recepty našich sousedů
Polská kuchyně byla v historii ovlivněna mnoha dalšími zeměmi, vždy ale byla vydatná a sytá. Jejím základem jsou sladkovodní ryby, ale i mořské „potvory“, dále kysané zelí, bambory, červená řepa a houby. Například zapékanka je pečivo zapečené právě s houbami, uzeninou a sýrem. Mléčné výrobky mají v Polsku také rádi, obzvlášť populární je brynza.
Podobně jako Češi jsou i Poláci polévkovým národem. Dokonce i na Vánoce je hlavním tradičním pokrmem polévka – jí se čirý boršč, do kterého se dávají uszky; těstoviny plněné opět houbami. Krupnik je tradiční polévka s masem, kroupami a bramborami. V Polsku mají i několik specialit, například slaninu pečenou se sušenými švestkami nebo vařený hovězí jazyk podávaný s povidly. Pasztecik szczeciński je štětínská rarita; jedná se o smaženou koblihu, ve které se ale místo marmelády nachází silně kořeněná masová směs.
V téměř každé polské lednici byste rovněž našli lahev vodky a k ní velkou sklenici nakládaček. Tato kombinace, která mimochodem perfektně funguje i na kocovinu, rozhodně stojí za vyzkoušení.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 10 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 19 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 22 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
Šumavská topinka podle Pepy Nemravy: S česnekem a krémovými vejci je dokonalá, radí účastník MasterChef Česko
Olivovému oleji se říká tekuté zlato. S jakým druhem můžete vařit, a který se hodí jen do salátů?
Hořické trubičky: tradiční podkrkonošská specialita, kterou měl rád dokonce i Napoleon