Slané i sladké cuketové recepty
Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků začala hledat na konci 80. let 20. století a dnes je velmi oblíbená. Zelenina vzhledem připomínající okurku se skvěle hodí právě jako náhražka staré dobré „hadovky“, ale díky pevnější konzistenci má mnohem širší využití. I proto je cuketa oblíbencem veganů, vegetariánů, ale také dietářů nebo celiaků na bezlepkové dietě.
Z cukety se totiž dají vyrobit například zdravé a bezlepkové těstoviny! Že to zní podivně? Cuketu stačí omýt, odkrojit konce, a pak z ní pomocí spiralizéru nebo kráječe vytvořit nudle. Postačí ale i obyčejná škrabka a trochu zručnosti. Nudle pak uvařte v osolené vodě a doplňte omáčkou nejlépe na rajčatovém základu. Cuketa se také přidává do těsta na bezlepkové moučníky, protože jim dodává vláčnost a dobrou strukturu. Například cuketové brownies chuťově nerozeznáte od těch klasických s moukou, jsou ale výrazně zdravější. Nápadití vegetariáni přišli na to, jak z cukety vyrobit uzené „matjesy“. Cuketou můžete nahradit i brambory, napříkald v bramborovém salátu. Zelenina se dá nakrájet, obalit a osmažit, takže funguje jako takové vegetariánské řízky, skvělá je ale i sama za sebe v kombinaci s masem, ideálně jde ke kuřecímu s rýží.
Pokud jste dosud s touto zeleninou neměli tu čest, určitě se nebojte ji poznat!
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 6 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 9 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 11 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno před 19 hodinami
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 20 hodinami
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Přidáno 17. 3. 2024 17:09
Přečtěte si Zobrazit více
Jemná roláda z mletého masa: Báječně šťavnatou a voňavou roládu plněnou lehce pikantní směsí lze překvapivě snadno zabalit
Víc veganů, domácí fermentace a eko obaly: 10 trendů v jídle, které budou v roce 2021 úplně všude
Krkovice na houbách a česneku: Šťavnaté maso má výraznou chuť díky houbám, sekanému česneku a správné směsi koření