Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
15. 7. 2021 Životní styl
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte, co dřív? Nebo vás popadají smutky z nevydařeného vztahu či jiných potíží, případně trpíte nespavostí? Zkuste si pro pomoc sáhnout k darům přírody! Meduňku používali už naši předkové, pojďme se k jejich odkazu vrátit.
Voňavá kráska
Podle knihy Babiččiny byliny je meduňka vytrvalá bylina, která roste do výšky 80 až 150 cm a kvete v červnu a červenci růžovými či bílými květy. Původně tahle léčivka, které se lidově říká také včelanka, matečník, rojovník, medunice, medlinka, lemonika či marulka, pochází z oblastí východního Středozemí a Malé Asie. V 7. století ji podle webu Pharmapoint.cz přinesli Arabové do Španělska a na jejím postupném rozšíření se podíleli především karmelitáni. Nejdříve se totiž meduňka pěstovala zejména v klášterních zahradách. Postupně se obliba bylinky rozšířila a dnes už se pěstuje na celém světě. Jak uvádí Pharmapoint.cz, meduňka obsahuje cenné silice a třísloviny a v menším množství také hořčiny, sliz, flavonoidy a minerální látky. Právě díky těmto složkám má meduňka léčivé účinky, jichž se využívalo odedávna.
Mohlo by vás zajímat
Mírní bolesti i deprese
Již zmínění Arabové podávali, jak píše portál Lekarna.cz, nemocným meduňkový odvar k léčbě melancholie a smutků a též pro zmírnění epilepsie či následků mrtvice. Meduňkový čaj skutečně zklidňuje mysl, tlumí pocity strachu a úzkosti, pomáhá mírnit lehčí deprese a zlepšuje kvalitu spánku. Meduňka účinkuje i zevně. Rozmačkané listy se přikládají na čelo a spánky při bolestech hlavy a mohou pomoci i s léčbou oparů, jak potvrdila komise EU pro léčivé rostliny.
Mohlo by vás zajímat
Sám sobě lékárníkem
Chcete-li si ulevit od splínu, připravte si podle našeho receptu meduňkovou limonádu. Do podzimních plískanic si už teď můžete navařit meduňkový sirup, dětem zkuste bylinku propašovat do jídelníčku ve voňavých sušenkách a pro všechny, které trápí žaludeční nevolnost udělejte takzvané karmelitánské kapky. Recept na meduňkovou tinkturu pochází podle webu Lekarna.cz ze 17. století, ale už dávno není žádným tajemstvím. Pro přípravu kapek vám postačí dvě hrsti meduňkových lístků, 8 hřebíčků, 3 svitky skořice, 1 muškátový oříšek, kousek bio citronové kůry a 1 litr koňaku, vodky nebo jiného alkoholu. Všechny ingredience stačí smíchat, zalít alkoholem a nechat odstát dva až tři týdny na světle. Během té doby lahví několikrát protřepejte. Poté nálev sceďte a užívejte dvě až tři lžičky každé ráno, případně 20 kapek večer před spaním.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Brownies cheesecake podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a překvapí netradiční chutí a vůní
Jak chutná smrk? Z jeho výhonků vyrobíte skvělé želé, ale i zázračný sirup
Caesar wrap je snadný, lehký a chutný. S videonávodem ho připravíte za pár minut
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 48 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13