Meduňkový sirup

zizala Kuchařka: zizala

Zavařeniny 33 názorů

Suroviny

meduňka
voda
kyselina citronová
citrony
cukr
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. 40 kusů meduňky asi 20 cm dlouhých osprchovat, zalít 2 l převařené zchladlé vody, přidat 30 g kyseliny citronové a 2 citrony dobře omyté s kůrou, bez pecek a nakrájené na kolečka.

  2. Nechat 24 hodin stát, poté přecedit, vymačkat.

  3. Přidat 2 kg cukru, zahřívat až na 85°C, než se cukr rozpustí. Plnit do čistých suchých lahví, nechat vychladnout položené.

Poznámka

My plníme do lahví pod korunkové uzávěry, ale lze i do normálních zavařovacích sklenic.

Můj muž ho pije s vodou jako šťávu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 794 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Meduňkový sirup

  • zizala zizala(autorka receptu)

    martina1968: Mám radost, děkuji :-K

    Odpovědět

  • martina1968 martina1968

    tento sirup budu letos dělat už čtvrtý rok. Akorát dávám meduňku a mátu asi tak na půl.Ještě teplé naliju do lahví od rumu,vodky atd. Naliji až pod víčko,dám lžičku alkoholu a po vystydnutí dám naležato do lednice. Máme v lednici ještě pár lahví od loňska a jsou pořád dobrý. U nás doma jinou šťávu nepijeme. Děkuji za tento recept.:yes

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Foltyn: Kyselina citronová je ale přírodní konzervant. Není to žádný dusičnan ani siřičitan :-8

    Odpovědět

  • Foltyn Foltyn

    zizala: Konzervant tam je, kyselina citronová se v potravinářství běžně používá jako konzervační činidlo. Mám pocit že pod značkou E330.

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Irča: Jeje, mrzí mě, že dotaz zůstal nezodpovězený. O prázdninách nebývám na příjmu. Omlouvám se, dotazu jsem si nevšimla ani později. Meduňku jsem nevážila, ale myslím, že víc rostlinek bude znamenat jen intenzivnější chuť. Vzhledem k tomu, že tam není žádný konzervant, domnívám se, že malé dítě v rozumném množství tento sirup může.

    Odpovědět

  • Irča Irča(neregistrovaná)

    Prosím kolik gramů je té meduňky, vážil to někdo? Dostala jsem hrozně rozrostlou 100 gr. kytici a potřebuji vědět poměr ostatního. A můžu dát ročnímu dítěti jako šťávu? Děkuji.

    Odpovědět

  • maryje12 maryje12

    hosta: Taky mi zmizely trávy a celá pažitka, jako by tam nikdy nebyla....byla jsem v šoku...

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Martina Šamanová: Ano, teplota 85°C je dostatečná. Když ji nevypijete dřív, vydrží zaručeně půl roku i víc, cukr je dobrý konzervant. Pokud máte láhve pod korunky, musíte mít uzavírač těchto lahví. Bez něj to držet nebude ;-)

    Odpovědět

  • Martina Šamanová Martina Šamanová(neregistrovaný)

    Chystám se vyzkoušet. Jen mě zajímá, jak dlouho vydrží šťáva uskladněná? Když ji naliji hned o té teplotě cca 85 stupňů do zavařovacích sklenic a otočím víčkem dolů, tak se víčka chytnou? A kdy dam například do skleněných lahví od Vincentky, tak se nezkazí?

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    hosta: Hryzce naštěstí nemáme, stačí slimáci :-(( Ale podle rady kamarádky sypu rozmačkané skořápky a doufám, že je nepřelezou.

    Odpovědět

  • hosta hosta

    zizala: kdyby mi vyhynula, tak to pochopím, ale mně ji poddolovali hryzci a zatáhli dovnitř, zbyly jen špičky - stejně jako pažitku, kde mi zůstaly na záhoně jen fialové květy. Hrůza - už dostali chutné granulky, snad je to odradí

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    hosta: Nádherné fotky :-*:yes: Děkuju za vyzkoušení a jsem ráda, že chutná :-K Mně vloni letitá meduňka vyhynula a nové mám zatím jen jeden keřík, tak teď sirup nedělám, v pohodě ji stihnu zpracovat do citronád :-8

    koudelkova: Tak dejte vědět, zda chutnala :-)

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Zkusila jsem z malého množství - lahoda:yes: Jen co doroste, zopakuji:-)

    Odpovědět

  • koudelkova koudelkova(neregistrovaná)

    Děkuji velice ,právě jsem si dovezla neskutečně velký pugét medunky a celou sazenici ,budou nejméně čtyři dávky,mám velkou radost že jsem našla tento užasný recept DĚKUJI a.:-)):-)):-))

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Květa: Ano, sbírá se těsně před rozkvětem nebo na začátku kvetení. To má nejvíc silic. Ale když je tak pěkně rozrostlá, je škoda ji nechat jen tak. Klidně ji seřízněte a usušte, bude méně výrazná, ale pořád dobrá.
    Povídání o meduňce mám na svých stránkách tady:
    http://www.mlsoty.estranky.cz/clanky/o-bylinkach/m...

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: meduňková štáva šťáva z meduňky meduńkový sirup s citronem meduňkový likér meduńková šťáva recept štáva z meduňky a máty meduňkový med sirup z medunky a maty šťáva z máty a meduňky meduňkový likér recept meduňkový syrup meduňkový med recept sirup z máty a meduňky syrup z meduňky jak zpracovat meduňku meduňková šťáva-recept domácí meduňková šťáva likér z meduňky recepty z meduňky štáva z máty recept

Zapomněl/a jsem heslo