Rajčata ve skle: Jak udělat domácí kečup, omáčku sugo nebo sušená rajská jablíčka?
21. 8. 2021 Vaření
Máte-li to štěstí, že se vám letos na zahrádce urodilo hodně rajčat a plody se nezkazily, jistě přemýšlíte, co s nimi. Kromě oblíbených rajčatových jídel se nabízí uchovat rajčata na zimu. Ať už sušená nebo zavařená, v chladných dnech jako když je najdete!
Zavařená rajčata
Až se zima zeptá, co jste dělali v létě, bude odpověď jasná: zavařovali, sušili a všelijak jinak zpracovávali letní úrodu ovoce a zeleniny včetně rajčat. Jedním z nejlepších způsobů, jak rajčata zpracovat, je udělat různé omáčky či kečupy. Pak stačí jen sáhnout do spíže a ve spojení s těstovinami je rychlá večeře na stole. Zkuste připravit třeba sterilovaná rajčata bez jakýchkoliv dalších přísad, anebo naopak už ochucená bylinkami a připravená k okamžitému použití.
Kečupy a protlaky
Kečupy patří mezi naše nejoblíbenější dochucovadla, špagety si bez nich dokáže představit jen málokdo. Nic proti kupovaným produktům, ale domácí kečup si můžete připravit přesně podle své chuti. Třeba se skořicí, hřebíčkem, s cukem nebo bez, ochucený různým kořením…možností je hodně. Podobně je tomu s protlaky, ze kterých pak v zimě „vyčarujete“ parádní rajskou omáčku. Vyberte si mezi našimi nejlepšími recepty:
Rajské speciality
Sušená rajčata jsou fantastickou přísadou do mnoha zeleninových salátů. Jenže, obvykle jsou v obchodě dost drahá. Proto se vyplatí udělat si je doma a přesně tak, jak nám to chutná. Podobné je to s omáčkou sugo, bez které si vaření neumí představit žádná italská domácnost. Kterou variantu si zvolíte, to už je jen na vás:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kečup, sugo nebo passata… Vyznáte se v nejznámějších rajčatových omáčkách?
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12