Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí kečup: Zkuste jej udělat s medem, chilli omáčkou nebo z pečených rajčat
Zdroj: Freepik, jcomp

Víte, jaké jídlo děti nejčastěji jmenují jako své nejoblíbenější? Správně, špagety s kečupem. A nebo hranolky se kečupem…nebo párek s kečupem. Ať už je to jeho krásnou červenou barvou nebo sladkou chutí, kečup je tam vždycky. Ostatně s tou jeho oblíbeností to platí i u dospělých.

Když se ještě dělal bez rajčat

Možná vás to překvapí, ale původ kečupu není v Americe, která ho tak proslavila svými hot dogy, hranolky a burgery, ale v Číně. Slovo kečup podle stránek Etymonline.com z čínského koechiap, jež znamenalo slaný rybí nálev. Odtud pak vznikl výraz catsup, kterým se neoznačovala původně jen ta rybí ale i další omáčky – ořechová, houbová, mušlová, ústřicová, okurková. Teprve kolem roku 1800 se v USA objevil pravý rajčatový kečup. Jak je uvedeno na webu Nationalgeographic.com, základ moderního kečupu v 70. letech 19. století položil muž, jehož jméno vám asi bude povědomě – H. J. Heinz. Ten vyvinul recepturu, která využívala zralá červená rajčata, jež obsahují pektin, výrazně zvýšil množství octa, a snížil tak riziko zkažení i bez množství konzervačních látek.

Pozor na složení

Při nákupu v obchodě je dobré se dívat po poctivém kečupu bez zbytečných přídatných a konzervačních látek, barviv, aromat a zahušťovadel. Kvalitní kečup by měl obsahovat aspoň 200 g rajčat na 100 g kečupu. Nemusíte se ale bát, že koupíte něco, co nemá s rajčaty nic společného. Podle údajů na stránkách Bezpečnostpotravin.cz totiž české kečupy musí obsahovat nejméně 12 % sušiny a z toho nejméně 7 % musí představovat sušina vnesená rajčatovou surovinou, kečupy označené jako Prima, Extra, Speciál musí dokonce obsahovat nejméně 30 % sušiny a z toho nejméně 10 % musí být sušina vnesená rajčatovou surovinou. Máte-li zmlsaný jazýček, můžete vybírat různě ochucené kečupy, třeba pikantní s chilli papričkami, s bylinkami nebo s česnekem. Děti ocení sladší kečupy, diabetici zase ty se sladidly. Přes veškerou nabídku v obchodě ale domácí kečup udělá mnohem větší radost a kromě toho si ho můžete udělat o trochu zajímavější.

S jablky, medem nebo pikantní?

Běžný kečup se vyrábí z rajčatového pyré, soli, octa a cukru. Možností, jak jej připravit, je spousta. Můžete vsadit na klasiku, do níž přidáte navíc jablka, obohatit jej o papriky, případně, pokud vám chybí rajčata, udělat i verzi jen z protlaku. Chcete-li se vyhýbat cukru, není problém jej nahradit medem. A jestliže patříte mezi ty, kteří se neobejdou bez pálivého, udělejte pikantní kečup s chilli omáčkou. Ve velkém hrnci rozehřejte olej. Přidejte nasekanou cibuli a vařte, dokud nezměkne. Vmíchejte asi 10 větších nasekaných rajčat. Vařte 25-30 minut. Propasírujte. Pak vařte, dokud se množství tekutiny nesníží na 1-1/2 šálku, asi 10 minut. Přidejte skořici, celerové semínko, hořčičné semínko a nové koření. Vmíchejte 70 g cukru a lžičku soli; přiveďte k varu a opět vařte asi 25 minut. Přidejte 3/4 šálku červeného vinného octa, 1 a 1/2 lžičky uzené papriky a 1 a 1/2 čajové lžičky chilli omáčky Sriracha. Ještě povařte a přelijte do sklenic.

Jeden krok navíc 

Chcete si ušetřit čas a usnadnit práci? Udělejte kečup z pečených rajčátek. Získáte dokonce ještě bonus navíc v podobě intenzívnější a sladší chuti. Rajčata nejprve rozkrojte, zbavte je semínek a položte je na polejem potřený plech řeznou stranou dolů. Posypejte je naseknou šalotkou a česnekem, přidejte oregano a bazalku a ještě zakápněte olivovým olejem. Pečte při 180 °C asi 30 minut. Pak rajčata oloupejte a rozmačkejte mačkadlem na brambory. Podle chuti oslaďte a dochuťte solí a pepřem. Přelijte do skleniček a dejte do lednice. Hotový kečup vám vydrží cca 5 dní. Pro delší uskladnění jej můžete případně ve skleničkách ještě sterilovat. Vynikající je na těstoviny.

A co takhle švestičky?

Víte, že ani v dnešní době nemusí být kečup jen z rajčat? Do jeho přípravy se můžete s klidem pustit i ve chvíli, kdy vám na stromě uzrají švestky. Švestkový kečup je ideálním řešením, když už nevíte, co se sladkými zavařeninami a povidly. Co se týče ingrediencí, od povidel se tolik neliší. Švestkám přece jen nejvíc lahodí skořice a perníkové koření. Pro větší pikantnost ale přidejte navíc česnek a pepř a samozřejmě ocet. Švestkový kečup je výjimečný právě svou vůní a chutí po aromatickém perníkovém koření, dobře ladí třeba s grilovanými masy nebo s různými druhy sýrů.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

carpp

22. 5. 2022 12:07

Tyto přísady a dochucovadla z různých surovin najdete dnes pod označením čatní (anglický pravopis: chutney). Původní vlastí je zřejmě Stará Indie. Slovo samo se ze sanskrtu dá přeložit nespíše jako "přimlsávka", tedy dochucovadlo.

Přidat komentář