Hlávková, růžičková, kadeřavá: Kterou kapustu můžete jíst i zasyrova a která se hodí do bramborové kaše?
5. 8. 2022 Životní styl
Kapusta je jedním z nejstarších druhů zeleniny na světě. Málokdo ocení její nezanedbatelné zdravotní benefity, neboť nemá dlouhodobě zrovna dobrou pověst. Může za ni především nesprávná příprava, kvůli které se z kapusty může stát nevábná zapáchající šedivá hmota. A averze je na světě. Přesvědčíme vás, že má smysl dát kapustě druhou šanci!
Proč zařadit kapustu do dětského jídelníčku?
Portál healthline.com, který se věnuje zdravotním benefitům potravin, vyzdvihuje ta největší pozitiva, která kapusta přináší lidskému organismu.Podívejte se s námi, co všechno na kapustě oceňuje:
- Je jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C nezbytného pro správné fungování imunitního systému a dalších procesů v těle.
- Obsahuje vitamín K, který je klíčový pro srážlivost krve.
- Hojně zastoupen je i vitamín A, konkrétně beta-karoten, který je účinným bojovníkem proti volným radikálům a stará se o zdraví kůže a zraku.
- Stejně jako všechny druhy listové zeleniny, i kapusta má v sobě hodně vitamínu B9 neboli kyseliny listové, jejíž nedostatek se může projevit poruchou růstu, únavou, trávicími obtížemi a změnami na sliznicích.
- Z důležitých minerálních látek, kterých běžně nemáme dostatek, jsou v kapustě ve větší míře obsaženy hořčík, draslík, mangan, měď a vápník.
- Vysoký obsah vlákniny upravuje zažívání.
Mohlo by vás zajímat
Tři druhy kapusty – stovky možností úpravy
V našich podmínkách známe tři druhy kapusty vhodné pro konzumaci, každý je však vhodný na trochu jinou úpravu.
Hlávková kapusta
Nejrozšířenější druh kapusty vyžaduje vždy tepelnou úpravu, aby byla lépe stravitelná a zbavila se nahořklé chuti. Lze ji vařit, dusit, zapékat i smažit, nejlépe v kombinaci s kořením a bylinkami, které eliminují její nadýmavé účinky. Trávení kapusty bez nepříjemných vedlejších efektů usnadní například majoránka, kmín, saturejka, bazalka nebo tymián. Dá se podávat jako příloha k masu, přidat do teplého salátu, je z ní výborná polévka nebo všeobecně oblíbené karbanátky. Do jednotlivých listů, předem krátce povařených, můžete zabalit směs mletého masa a upéct stejně jako například zelné závitky.
Kapusta je také zásadní ingrediencí irského národního pokrmu colcannon, což je bramborová kaše vylepšená právě o tuto zdravou zeleninu.
Růžičková kapusta
Správně připravená růžičková kapusta je opravdová pochoutka, její zpracování je však trochu pracnější, než u hlávkové příbuzné. Každou jednotlivou růžičku je třeba zbavit svrchních lístků a zbytku košťálu, který by mohl kazit chuť pokrmu a je také hůře stravitelný především pro děti. Důkladná příprava se však zúročí. Vynikající je pečená růžičková kapusta jako příloha k masu, lze ji však různě kombinovat a hodí se i do zeleninové polévky. Báječně si rozumí například se sýrem, šunkou, bramborami, houbami nebo smetanou. Chcete-li vyzkoušet netradiční použití růžičkové kapusty, přidejte ji do grilovaného nebo pečeného špízu.
Mohlo by vás zajímat
Kadeřavá kapusta (kadeřávek)
Nejméně rozšířená odrůda kapusty, zato chuťově výborná zelenina, kterou lze konzumovat i bez tepelné úpravy. Skvěle se hodí do smoothie, kde chuťově ladí s jakoukoli zeleninou i ovocem. Lze ji přidat do zeleninového salátu, milovníci křupavých chipsů mohou vyzkoušet zdravější variantu právě z kadeřávku. Na kapustové chipsy budete potřebovat pouze natrhané listy kadeřávku, trochu olivového oleje a soli. Ochutit se dají lupínky také sušeným česnekem, sladkou paprikou, kari kořením nebo trochou sójové omáčky. Jak na to?
Troubu předehřejte na 120 °C a plech vyložte pečicím papírem. Omytou a dobře osušenou kapustu natrhanou na kousky lehce osolte, přidejte oblíbené koření, zakápněte trochou oleje a rukama promíchejte tak, aby všechny listy byly obalené. Rozprostřete na plech tak, aby se listy nepřekrývaly a dejte péct na přibližně 15 minut. Po 10 minutách listy otočte. Kadeřávek je třeba během pečení hlídat, aby se nespálil a nezhořkl. Po upečení nechte vychladnout na plechu, aby chipsy získaly křupavou konzistenci.
Zdroje informací:
healthline.com
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak na netradiční zdravé karbanátky? Tyhle z červené čočky nebo z kapusty si zamilujete!
Jak chutně připravit hlávkový salát. Oblíbená listová zelenina nás příjemně zasytí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Pestrobarevná smoothie pro děti: Tyhle zdravé kombinace si zamiluje celá rodina!
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní