Holka u plotny radí: Jak využít zbytky pečeného kuřete? Maso se hodí do tortilly i pomazánek, kosti zase na vývar
15. 4. 2024 Vaření
Také se vám už stalo, že jste pekli kuře, všichni si obrali ty oblíbenější části a sušší prsíčka už nikdo nechtěl? A kosti taky automaticky házíte do koše? Škoda! Všechno ještě lze parádně využít.
Pečené kuře: tradice nejen na neděli
Pečené kuře patří mezi jedno z nejoblíbenějších jídel. Ale bývá to také jídlo, ze kterého se pak zbytky často vyhazují. Vysušené části prsíček, kosti, výpek...to všechno leckdy letí do koše, i když by nemuselo. Baví mě hrát si se surovinami tak, aby se využily na maximum a nevyhazovalo se pokud možno nic.
Proto jsem dnes pro vás připravila několik tipů, co udělat se zbytky pečeného kuřete. S trochou fantazie totiž vykouzlíte ještě parádní pokrmy, a navíc ušetříte.
Mohlo by vás zajímat
7 tipů, jak využít zbytky z pečeného kuřete
Nejde jen prsíčka, z pečeného kuřete hravě využijete mnohem více. Přináším tipy na vyzkoušené recepty a třeba vás napadnou i další možnosti.
- Těstovinový salát. Jednoduché, rychlé, dobré. Uvařené těstoviny stačí smíchat s nakrájenými pečenými kuřecími prsíčky, nadrobno nakrájenou cibulí, hráškem a majonézou a dochutit solí a pepřem. Přidat dle sezony můžete i medvědí česnek, petrželku, bazalku, nebo nastrouhaný sýr či vařená vajíčka.
- Trhané kuřecí maso v bagetě. Vezměte výpek z kuřete, po vláknech natrhaná pečená prsíčka a společně prohřejte na pánvi. Pak podélně překrojte bagetu, potřete hořčicí nebo majonézou, přidejte listy polníčku a trhané kuře i se šťávou. Doplnit lze i plátky rajčat. Bagetu přiklopte a máte skvělý letní oběd, připravený i na cesty.
- Zapečené kuřecí maso s brambory a smetanou. Pečená kuřecí prsíčka nakrájejte a smíchejte s výpekem. Brambory vařené ve slupce oloupejte, nakrájejte na plátky a vrstvěte do pekáče. Střídavě pokládejte na sebe brambory a kuřecí maso. Zalijte smetanou smíchanou s vejci a strouhaným sýrem a zapečte.
- Kuřecí v tortille. Kuřecí prsíčka natrhejte po vláknech a prohřejte ve výpeku. Naplňte jimi tortillu, přidejte sýr a zeleninu dle chuti (rajčata, papriky...), přehněte na půl a zapečte na pánvi z obou stran.
- Pomazánka z kuřecího masa. Pečená prsíčka nakrájejte nadrobno, smíchejte s nastrouhanou mrkví (celerem) pro křupavý efekt, nadrobno nakrájenou cibulkou a majonézou. Dochuťte a podávejte s chlebem.
- Salát s kuřetem a vejci. Nakrájená kuřecí prsa smíchejte s nakrájenými uvařenými vajíčky, nakrájenou okurkou a cibulí. Přidejte dle chuti majonézu, hořčici, sůl a pepř.
- Fitness salát s kuřecími prsíčky. Kdo chce ubrat kila do plavek, pak může zkusit tento salát. Jak na něj? Kuřecí prsíčka nakrájejte, ledový salát natrhejte, rajčata a okurky nakrájejte. Přidejte případně balkánský sýr, mozzarellu nebo olivy, dochuťte citronem, olivovým olejem a solí.
- Falešný grenadýrmarš. Uvařte těstoviny, na cibulce poduste nakrouhané hlávkové zelí a smíchejte s kuřecími prsíčky a výpekem. Jednoduché, ale velice lahodné jídlo bude na stole do půl hodinky!
- Vývar z kostí. Vezměte vypečené kosti z kuřete, zalijte je vodou, přidejte cibuli a kořenovou zeleninu, osolte a povařte. Vývar sice nebude mít takovou sílu, jako kdyby se kosti vařily zasyrova, ale pro dochucení polévek nebo omáček bude stále perfektní. Já jej vždycky vychladlý skladuji v mrazničce a dle potřeby pak používám jako základ do jiných jídel.
Ráda bych napsala, že je to všechno, ale není. Zbytky kuřete lze využít třeba do směsi na topinky, do kuskusu a hodí se jako cenná bílkovina do jakéhokoliv zeleninového salátu. Výpek je dobrý jen tak na chleba, nebo k dochucení dušených zeleninových či masových směsí a do rizota.
A jistě je mnoho dalších využití, na které jsem si nevzpomněla. Tak tento článek berte jako inspiraci a řiďte se svou chutí, fantazií í obsahem ledničky. Zkrátka, přesně v duchu vaření našich babiček - aby nic nepřišlo nazmar.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kde mají v Praze nejlepší věnečky a kolik stojí? První místo získává retro kavárna na Vinohradech, za 45 Kč kvalitu nečekejte
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Hit internetu: Upekli jsme arašídové vafle jen ze dvou ingrediencí. Byly krásně nadýchané a zvenku křupavé
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů