Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na to nejšťavnatější pečené kuře? Rozpadající se maso a křupavou kůrčičku zajistí nasolení, mřížka i fígl s citronem
Zdroj: Veronika KOKO Šmehlíková, Toprecepty

Šťavnaté celé pečené kuře se na rodinném stolu vždycky úžasně vyjímá. Po tom, co se všichni strávníci pokochají, nastane však lítý boj o stehýnka. Prsíčka zbydou na nedělní pečínce pro jedince s méně ostrými lokty. Vyzkoušejte několik osvědčených triků na pečení drůbeže, díky nimž se příště rodina bude dohadovat, kdo si dá jako první úžasně šťavnaté prsíčko.

Různé přístupy k pečení

Také máte při pečení kuřete pocit, že musíte učinit Sofiinu volbu? Buď dát přednost křehounkým stehýnkům, jejichž maso bude od kosti přímo odpadat, na úkor delšího pečení a tím obětovat sušší prsíčka?

Nebo péct kuře přesně na dosažení bezpečné vnitřní teploty v prsíčkách, třeba i pomocí vpichového teploměru, a tím ho vyndat  z trouby ale ve chvíli, kdy maso na stehenních kostech ještě sveřepě drží? Při pečení drůbeže naštěstí existují postupy, které prodlouží životnost šťavnatosti masa na prsou a dají tak stehenním částem potřebný čas navíc. 

Pekáč s mřížkou 

Ještě než se do toho pustíte, ujistěte se, že vlastníte povinné vybavení. Pekáč s mřížkou upotřebíte i při pečení kachny a husy, při dojíždění steaků v troubě, když odkládáte usmažené řízky postupně z pánve kamsi, kde bezpečně počkají křupavé – a našli bychom ještě další možnosti praktického užití.
Podle velikosti a materiálu se ceny pohybují od tří do asi osmi set korun, nicméně alternativou je použití důkladně omytého roštu trouby, který podložíte plechem pro odkapávání a tvorbu budoucí omáčky. 

Ptáte se, co na té mřížce vlastně je? Kůže drůbeže se peče i zdola, horký vzduch proudí všude kolem kuřete, to se díky tomu rovnoměrněji propéká, kůžička na spodku se nekoupe ve výpeku a svět je v tu chvíli celý tak nějak víc v pořádku. 

A jak tedy upéct to nejdokonalejší a nejšťavnatější kuře, které vám i tchyně pochválí? 

Osm kroků k úspěchu

  1. Kuře důkladně nasolte zvenku i zevnitř, ideálně už noc před pečením, a vložte nezakryté do lednice. Kůže oschne a přestože syrová nebude ráno vypadat krásně, sůl i lednice splní svůj účel a odmění se v podobě dokonale křupavé kůrčičky ve finále. Kuře pak před pečením nijak neoplachujte
  2. Pamatujte, že kuře musí odpočívat mimo lednici v pokojové teplotě vždy alespoň hodinu před tím, než ho budete dávat do trouby. Bude se díky tomu rovnoměrněji propékat. 
  3. Oddělte kůži od prsíček pomocí vypouklé strany lžíce, vytvoříte tím velkou kapsu nad každým prsem. Vložte do ní a vmasírujte po jedné lžíci změklého másla. Pokud byste měli bylinkové máslo, bod pro vás navíc. A pro chuť prsíček také. 
  4. Na marinádu rozehřejte v malém rendlíku sádlo. Vymažte jím pomocí mašlovačky strany pekáče, nad kterým se bude drůbež péct, ať se pak redukující se šťáva nepřipéká. Osušte kuře papírovou utěrkou, je-li třeba. Přidejte do sádla směs koření na pečené kuře bez soli, vymačkejte sem šťávu z půlky citronu (ten ale nevyhazujte) a potřete marinádou kůži kuřete po celé jeho ploše. Takto natřené kuře položte na mřížku nad vymazaný pekáč.
  5. Ze dvou vrstev alobalu vytvořte trojúhelník tak akorát velký, aby pokryl zvnějšku vrchní část prsou. Široká základna trojúhelníku má být u krku kuřete, spolu s prsíčky se i alobal bude mezi stehýnky zužovat do špičky. Takto přikrytá prsa budou na začátku pečení chráněna před nadměrným žárem a opět zůstanou šťavnatější. Navíc kůže nebude mít tendenci se příliš rychle opékat dotmava. 
  6. Do útrob, tedy vnitřní dutiny kuřete, vložte tento vymačkaný citron, klidně neoloupaný a jen nakřáplý stroužek česneku a několik větviček čerstvého tymiánu. Aromata se v roztopené troubě začnou uvolňovat a vláha citronu současně udrží prsíčka šťavnatější.
  7. Kuře na mřížce s pekáčem umístěte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 60 minut, pak sundejte alobal a pečte dalších 40 minut
  8. Upečené kuře neservírujte ihned! Vydržte a nechte ho na mřížce celých 20 minut odpočívat v pokojové teplotě. Bez přikrývání, prostě jen tak. Nemějte strach, že vychladne. Krocan na díkuvzdání se nechává takto odpočívat hodiny. Šťávy se během toho pěkně v mase rozptýlí místo toho, aby vytekly ven při příliš zbrklém zakrojení. 

Konečně můžete servírovat! 

Náš tip: Pokud jste, co se kuřete týče, jasní dolňáci, Sofiina volba se vás netýká a můžete zkusit kuřecí paličky pečené v podmáslí podle našeho videoreceptu


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více