Anthony Bourdain odhalil obyčejným lidem zákulisí vysoké gastronomie
Novinář, moderátor, aktivista, spisovatel - především ale šéfkuchař. To všechno byl Anthony Bourdain, rodák z amerického New Yorku a šéfkuchař vyhlášeného manhattanského podniku Brasserie Les Halles. Bourdain vystudoval prestižní The Culinary Institute of America. To v něm vzbudilo zájem o takzvanou haute cuisine, neboli vysokou gastronomii a její umění. O zákulisí světa luxusních restaurací a michelinských kuchařů napsal knihu s názvem Důvěrnosti z kuchyně, která toto prostředí přiblížila i běžným lidem.
Bourdain měl na kontě několik úspěšných televizních pořadů, v nichž cestoval po světě a ochutnával cizokrajné kuchyně a lokální speciality. Angažoval se v boji za ženská práva a také v kampani MeToo. Bohužel skončil tragicky; v roce 2018 jej našli mrtvého v pokoji hotelu Le Chambard ve Kaysersberg-Vignoble ve francouzském departementu Haut-Rhin, kde zrovna natáčel další díl jednoho ze svých kulinárně-cestovatelských pořadů. Příčinou smrti byla sebevražda. Navzdory smutnému a předčasnému konci se ovšem Bourdain nesmazatelně zapsal do historie moderní gastronomie.
Související články
Alternativy k těmto receptům
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 2 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 15 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové: Voní medem a krásně ozdobí stůl, říká první vítězka Peče celá země
Tahle česnečka mění pravidla hry: Zkuste rozpečený sýr, krutóny s česnekovým máslem nebo uzená kuřecí křídla
Vyrobte si domácí arašídové máslo. Můžete mít rázem zdravý základ pro svačinku i do cukroví!