Masopust - tradiční i neobvyklé recepty: Jak na domácí škvarky a vlastní koblihy?
Když se řekne masopust, vybavíme si asi především vesnickou pouť s průvodem masek. Je to ale zároveň označení pro období mezi vánočními svátky a čtyřicetidenním postním obdobím, které předchází Velikonocům. A jak tu třídenní oslavu, tak celou masopustní dobu spojuje především velké hodování. Je to totiž nejvhodnější čas na zabijačky. Ty znamenají jelita a jitrnice, spoustu masa, vývary, ovary, šunku a třeba i škvarky. Domácí škvarky si můžete vyrobit i v panelákové kuchyni, aby ale byly obzvlášť vypečené, chce to znát pár triků.
Kdo nemá rád maso, ten si o masopustu dopřává hlavně sladké. K masopustu totiž patří i dozlatova osmažené koblihy plněné marmeládou a bohatě pocukrované. I tato dobrota se dá vyrobit doma, vyžaduje to ovšem trochu práce, takže pokud se vám do toho nechce, klidně si upečte jinou sladkou chuťovku, třeba kalsické buchty nebo nějaký dobrý koláč. Smyslem masopustu je se pomnít před již zmiňovaným půstem, a tak se to nesmí zanedbat!
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 38 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Pěstování brambor v českých zemích: Připomeňte si s námi, co to je plečkování a k čemu sloužil rozbíječ nebo čert
Bagetová výzva MasterChef Česko podle redakce: Dáte si tu s kuřecím masem, hovězími placičkami nebo sýrem?
Šéf se vrátil! Zdeněk Pohlreich už zase boduje v novém kulinárním pořadu