Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...

První měsíce roku, kdy je venku většinou pořádná zima, jsou přímo ideální pro domácí zabijačky. A bylo tomu tak hlavně v minulosti, kdy mráz pomohl uchovat maso čerstvé, než je hospodyně stačila náležitě zpracovat. Kromě toho jde o masopustní období, kdy si lidé rádi užívali hojnost v jídle před nadcházejícím půstem. A k tomu se vepřové maso také hodilo. A nejen maso…
Není nad domácí sádlo
Jedním z důležitých zabijačkových produktů je také sádlo, při jehož škvaření vznikají jakoby mimochodem také škvarky. I když nejde většinou o hlavní "výrobek", máme je rádi a většina z nás si na nich občas ráda pochutná. Dobře prosolená škvarková pomazánka namazaná na čerstvém chlebu - kdo by protestoval?
Jak na to, abychom při škvaření sádla zároveň dostali i ty nejlepší škvarky? Nejprve je nutné si uvědomit, že není sádlo jako sádlo. Tedy jinak řečeno, že prase má vlastně dva druhy sádla. Jeden typ najdeme v podkoží, tomu se říká řemenové, a pokud chceme dostat opravdu dobré škvarky, měli bychom k jejich výrobě použít právě tuto část zvířete. Další, takzvané plsní sádlo, je potom hlouběji v těle prasete, a i když je ho víc, nemá ani samotné sádlo po vyškvaření takovou kvalitu, a dokonce se i rychleji kazí. Pokud máte tedy k dispozici oba druhy, raději je nemíchejte, toho podkožního by bylo ve směsi opravdu škoda.
Článek z magazínu
Kvalitní suroviny
Základem správného škvaření sádla - a tím i získávání dobrých škvarků - je příprava suroviny ještě před tím, než ji vložíme do kastrolu. Musíme si uvědomit, že chceme škvařit opravdu jen a jen sádlo, a tak si dáme práci s odstraněním všeho ostatního, včetně zbytků masa nebo vnitřností. Další úprava už záleží na tom, jestli nám jde jen o sádlo, které budeme dále využívat na smažení a podobně, nebo chceme získat právě i zlatavé a křupavé škvarky. V prvním případě; tedy když chceme jen tuk, můžeme syrové sádlo namlít na strojku. Zajistíme tak největší výtěžnost prakticky beze zbytku. Jestliže si ale rádi pochutnáte i na škvarcích, pak syrové sádlo nakrájejte na kostičky - ideálně o straně asi jeden až dva centimentry. Čím menší kostičky, tím křupavější škvarky získáme.
Škvaření sádla je hrou trpělivosti, na to bychom se měli připravit. Nakrájené syrové sádlo vložíme do kastrolu, podlijeme trochou vody a přisolíme. Pozor na oheň nebo stupeň na elektrickém vařiči. Sádlo musíme zahřívat pomalu, aby se nepřichytilo na dno. V takovém případě by přišla všechna práce i surovina vniveč. Po chvíli poznáme, že se začíná práce dařit, tuk se začíná uvolňovat a až bude jemně probublávat a jeho vůni ucítíme zvlášť intenzivně, máme téměř hotovo.
Článek z magazínu
Vyškvařené sádlo můžeme hned slít, ideální je k romu použít kameninové nebo skleněné uzavíratelné nádoby, ale záleží také na tom, jak dlouho plánujeme sádlo uchovávat. Čím déle jej chceme skladovat, tím těsněji by mělo být uzavřeno.
Kouzlo se škvarky
A teď ještě ty škvarky - pokud vám bude stačit barva a křupavost, kterou získali při samotném škvaření v tekutém sádle, máte hotovo. Jestliže ale toužíte po tmavších a ještě křupavějších, bude třeba nechat je ještě chvíli v kastrolu a přilít k nim trochu mléka. Tohle kouzlo způsobí, že dostanou nádhernou hnědou barvu. Nakonec je buď můžeme uskladnit - podobně jako již slité sádlo - ve sklenici i se zbytkem sádla, které se z nich ještě ke konci stihlo vyškvařit, nebo slijeme i to a škvarky si uchováme suché. Všechno záleží na dalším využití, osobním zvyku a také chuti. Pustíte se do škvaření domácího sádla třeba i u vás doma? Syrové sádlo je možné koupit i v běžném řeznictví, nic tedy nebrání prvnímu pokusu…
Témata: škvarky, sádlo, domácí škvarky, domácí výroba, návody, tradice, česká kuchyně, Masopust, zabijačka
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Omládek povýší chuť pečiva k dokonalosti. Kam jej použít?
Co je omládek Omládek je drožďový kvásek, díky kterému můžeme v receptu použít menší množství kvasnic a kvasinky v těstě mají lepší rozjezd. Těsto… Číst více
Jak snadno a beze ztrát uchovat droždí. V lednici dlouho nevydrží
Droždí je nejlepší mít stále po ruce – pro případ, že bychom chtěli péct. Jenže někdy si ho koupíme „pro jistotu“ dopředu, ale nakonec se k pečení… Číst více
Kynuté těsto, droždí, koblihy i celá vejce můžete dát klidně do mrazničky, když dodržíte tento postup a dobu uskladnění
Mražení potravin je skvělou možností, jak je… Číst více
Jak na to, aby těsto bylo nadýchané? Šest tipů na oblíbená kypřidla pro dokonalé moučníky
Kypření se může zdát složité, ale když pronikneme do jeho tajů a pochopíme základní principy, již to pro nás tak těžké nebude. Na výběr máme více… Číst více
Vytvarovat masovou roládu je snadné. Stačí správně použít potravinářskou fresh fólii
Nevzhledným šiškám sekané a masových rolád je konec! Známe jednoduchou vychytávku, díky které budou vaše masové rolády hezky úhledné. Masovou hmotu… Číst více
Z mletého masa můžete vytvořit spoustu výborných a poměrně rychlých jídel
Mleté maso je velmi vděčná surovina, protože tepelná úprava netrvá dlouho a má široké možnosti využití. Nevýhodou je krátká trvanlivost a je třeba s… Číst více
Chodské koláče vypadají jako šperk. Víte, jak se zdobí a proč se jim říká merhované?
Základ z tence vyváleného kynutého těsta, na tom… Číst více
Nejlepší sekaná: Jak to udělat, aby byla šťavnatá a nepopraskala?
Taky na téhle dobrotě ujíždíte? Možná jste i… Číst více
Sametové Dalgona coffee: Připravte si tenhle kávový hit u vás doma
Patříte, stejně jako my, mezi kávomily a bez… Číst více
„Když nemáte kečup, přidejte tam hořčici!“ Oblíbený lidový kuchař Jiří Babica slaví 60!
Když nemáte citron, dejte tam limetku. A když… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak jednoduše připravíme voňavou polévku z pečené zeleniny? Chuti pomůže vývar i správné koření, pak je polévka výborná
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Demi glace v pomalém hrnci
Přidáno před 3 hodinami

Jemné muffiny s čokoládou
Přidáno před 5 hodinami

Bělomasá ryba po asijsku
Přidáno před 6 hodinami

Srbská masová směs
Přidáno před 13 hodinami

"Bramboráčky" z ovesných vloček
Přidáno před 23 hodinami

Krůtí masové kuličky na zelenině
Přidáno 26. 1. 2023 10:55
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.