Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...

9. 2. 2021 10:09

Tipy a triky Zdeňka Nezbedová

Zdroj: Pixabay, pyker Zdroj: Pixabay, pyker
První měsíce roku, kdy je venku většinou pořádná zima, jsou přímo ideální pro domácí zabijačky. A bylo tomu tak hlavně v minulosti, kdy mráz pomohl uchovat maso čerstvé, než je hospodyně stačila náležitě zpracovat. Kromě toho jde o masopustní období, kdy si lidé rádi užívali hojnost v jídle před nadcházejícím půstem. A k tomu se vepřové maso také hodilo. A nejen maso…

Není nad domácí sádlo

Jedním z důležitých zabijačkových produktů je také sádlo, při jehož škvaření vznikají jakoby mimochodem také škvarky. I když nejde většinou o hlavní "výrobek", máme je rádi a většina z nás si na nich občas ráda pochutná. Dobře prosolená škvarková pomazánka namazaná na čerstvém chlebu - kdo by protestoval?

Jak na to, abychom při škvaření sádla zároveň dostali i ty nejlepší škvarky? Nejprve je nutné si uvědomit, že není sádlo jako sádlo. Tedy jinak řečeno, že prase má vlastně dva druhy sádla. Jeden typ najdeme v podkoží, tomu se říká řemenové, a pokud chceme dostat opravdu dobré škvarky, měli bychom k jejich výrobě použít právě tuto část zvířete. Další, takzvané plsní sádlo, je potom hlouběji v těle prasete, a i když je ho víc, nemá ani samotné sádlo po vyškvaření takovou kvalitu, a dokonce se i rychleji kazí. Pokud máte tedy k dispozici oba druhy, raději je nemíchejte, toho podkožního by bylo ve směsi opravdu škoda.

Rýže trochu jinak: Zkuste ji místo vaření upéct v troubě!

Rýže trochu jinak: Zkuste ji místo vaření upéct v troubě!

Už vás nebaví rýži jen obyčejně vařit v hrnci nebo v rýžovaru? A co takhle zkusit ji upéct? Rýže,…

Kvalitní suroviny

Základem správného škvaření sádla - a tím i získávání dobrých škvarků - je příprava suroviny ještě před tím, než ji vložíme do kastrolu. Musíme si uvědomit, že chceme škvařit opravdu jen a jen sádlo, a tak si dáme práci s odstraněním všeho ostatního, včetně zbytků masa nebo vnitřností. Další úprava už záleží na tom, jestli nám jde jen o sádlo, které budeme dále využívat na smažení a podobně, nebo chceme získat právě i zlatavé a křupavé škvarky. V prvním případě; tedy když chceme jen tuk, můžeme syrové sádlo namlít na strojku. Zajistíme tak největší výtěžnost prakticky beze zbytku. Jestliže si ale rádi pochutnáte i na škvarcích, pak syrové sádlo nakrájejte na kostičky - ideálně o straně asi jeden až dva centimentry. Čím menší kostičky, tím křupavější škvarky získáme.

Škvaření sádla je hrou trpělivosti, na to bychom se měli připravit. Nakrájené syrové sádlo vložíme do kastrolu, podlijeme trochou vody a přisolíme. Pozor na oheň nebo stupeň na elektrickém vařiči. Sádlo musíme zahřívat pomalu, aby se nepřichytilo na dno. V takovém případě by přišla všechna práce i surovina vniveč. Po chvíli poznáme, že se začíná práce dařit, tuk se začíná uvolňovat a až bude jemně probublávat a jeho vůni ucítíme zvlášť intenzivně, máme téměř hotovo.

Upéct buchty v peci bývalo dívčí zkouškou dospělosti. Víte, k čemu sloužil tzv. kamnovec?

Upéct buchty v peci bývalo dívčí zkouškou dospělosti. Víte, k čemu sloužil tzv. kamnovec?

Dnes je to pro nás něco skoro nepředstavitelného, ale není to tak dávno, co místo jednoduchého…

Vyškvařené sádlo můžeme hned slít, ideální je k romu použít kameninové nebo skleněné uzavíratelné nádoby, ale záleží také na tom, jak dlouho plánujeme sádlo uchovávat. Čím déle jej chceme skladovat, tím těsněji by mělo být uzavřeno.

Kouzlo se škvarky

A teď ještě ty škvarky - pokud vám bude stačit barva a křupavost, kterou získali při samotném škvaření v tekutém sádle, máte hotovo. Jestliže ale toužíte po tmavších a ještě křupavějších, bude třeba nechat je ještě chvíli v kastrolu a přilít k nim trochu mléka. Tohle kouzlo způsobí, že dostanou nádhernou hnědou barvu. Nakonec je buď můžeme uskladnit - podobně jako již slité sádlo - ve sklenici i se zbytkem sádla, které se z nich ještě ke konci stihlo vyškvařit, nebo slijeme i to a škvarky si uchováme suché. Všechno záleží na dalším využití, osobním zvyku a také chuti. Pustíte se do škvaření domácího sádla třeba i u vás doma? Syrové sádlo je možné koupit i v běžném řeznictví, nic tedy nebrání prvnímu pokusu…

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 15 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Jarní očista: Superpotraviny a doplňky stravy

Jarní očista: Superpotraviny a doplňky stravy

Jaro je tu a s ním i ideální čas pro očistu našeho těla. Po proválené zimě je to více než třeba.…
Nejlepší náplně do koláčů a buchet: Od tvarohové přes perníkovou až po kaštanovou

Nejlepší náplně do koláčů a buchet: Od tvarohové přes perníkovou až po kaštanovou

Buchty, koláče, šátečky a jiné pečivo z kynutého těsta zkrátka potřebují náplň. Právě spojení…
Někdo to rád sladké: Naučte se boží dobroty ke kávě i perfektní zákusky!

Někdo to rád sladké: Naučte se boží dobroty ke kávě i perfektní zákusky!

Zákusky dokážou každému setkání dodat slavnostní punc elegance. Myslíte si, že vyrobit krásné…
Co se starým pečivem? Udělejte falešný parmazán, kávu nebo chlebovou polévku

Co se starým pečivem? Udělejte falešný parmazán, kávu nebo chlebovou polévku

Pečivo kupujeme skoro denně, ale málokdy odhadneme jeho množství. Proto patří starý chleba, rohlíky…
Jarní úklid volá! Vyčistěte troubu, mikrovlnku i zanesené hrnce bez chemie a skoro zadarmo

Jarní úklid volá! Vyčistěte troubu, mikrovlnku i zanesené hrnce bez chemie a skoro zadarmo

Mít byt jako klícku si přeje řada hospodyněk a jaro ke generálnímu úklidu přímo vybízí. Zaplavit…
Hřešte všemi smysly: Velikonoční vychytávky na večer pro dospělé

Hřešte všemi smysly: Velikonoční vychytávky na večer pro dospělé

Velikonoce jsou většinou svátky určené pro děti, ale ani dospělí by neměli být ochuzeni o atmosféru…
Nemáte zahrádku? Nevadí, čerstvé jarní bylinky vypěstujete i bytě! Jak na to?

Nemáte zahrádku? Nevadí, čerstvé jarní bylinky vypěstujete i bytě! Jak na to?

Hledáte způsob, jak posunout zdravé vaření na další úroveň? Láká vás zkusit v prvních jarních dnech…
To se může hodit: Jak na smažený sýr, aby nevytekl?

To se může hodit: Jak na smažený sýr, aby nevytekl?

Smažený sýr neboli smažák je jedním z nejoblíbenějších jídel Čechů. Poctivý kus sýra v trojobalu a…